YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mayıs 2010

Obama'nın İklim Planı

  • 13.05.2010 NTVMSNBC

    Obama'nın iklim değişikliğiyle mücadele tasarısı açıklandı..

    ABD hükümetinin uzun zamandır beklenen iklim değişikliği tasarısı açıklandı, fakat gözlemciler Kongre'de zorlu bir mücadeleyle karşılaşacağını söylüyorlar.

    Senatör John Kerry ve Joe Lieberman tarafından desteklenen yasa tasarısı 2020 yılına değin ABD'nin atmosfere saldığı karbon gazını yüzde 17 oranında düşürmeyi hedefliyor.

    Tasarıda ayrıca denizde petrol aramayı kısıtlayan önlemlerin hafifletilmesi teklif ediliyor, ancak Meksika Körfezi'ni etksi altına alan petrol sızıntısının ardından bu maddenin alacağı destek üzerinde soru işaretleri var.

    Başkan Barack Obama'nın siyasi gündeminde iklim değişikliği ile mücadelenin önemli bir pay var. Bugüne değin Cumhuriyetçi kanadın yoğun muhalefeti nedeniyle iklim tasarısı ardı ardına ertelenmek zorunda kaldı.

    Muhabirler, mart ayında denizde petrol arama faaliyetlerini kolaylaştırıcı bir adım atan Barack Obama'nın bunun karşılığında Cumhuriyetçilerin iklim tasarısına desteğini kazanmayı amaçladığını bildiriyor.

    Meksika Körfezi'ndeki sızıntı felaketinin ardından iklim değişikliği tasarısına, kıyıları açıklarında petrol platformlarının kurulmamasını isteyen eyaletlere destek sözü ilave edildi.

    Ajanslar, kömürle işleyen termik santraller gibi karbon salımı yüksek tesislere yol açtıkları kirliliğin maliyetini ödemelerinin isteneceğini bildiriyor.

    Fakat çiftlikler ve orta ve küçük boy işletmeler karbon vergisinden muaf tutulacak.

    Tasarıda temiz enerji teknolojisini geliştirmek için şirketlere yılda 2 milyar dolar teşvik sağlanması planlanıyor.

    Cumhuriyetçi kanadın muhalefetini aşmak için konduğu düşünülen bir diğer öneri nükleer enerji üretiminin artırılmasının planlanması.

    Fakat göçmenlik yasalarının gündemin başına geçtiği şu günlerde iklim tasarısının ne zaman görüşülmeye başlanacağı bilinmiyor.

    Bu yıl sonlarında yapılacak ara seçimlere kadar tasarının Kongre'nin gündemine gelmeyebileceği düşünülüyor.

    Seçimlerden sonra ise Demok Parti'nin Kongre'deki sandalye saysından fire vermesi ve bu durumda iklim tasarısına muhalefetin daha da güçlenmesi ihtimali var.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu