YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 04 Mayıs 2010

Obama: Faturayı BP ödeyecek

  • 03.05.2010 Radikal

    ABD Başkanı Barack Obama Meksika Körfezi'nden yayılan petrol sızıntısından çevreye yayılan zararın faturasını BP'ye kesti.

    ABD Başkanı Barack Obama, Meksika Körfezi’nde petrol platformunun batması sonucu meydana gelen ham petrol sızması olayından "BP şirketinin sorumlu olduğunu ve faturayı bu şirketin ödeyeceğini" söyledi.

    Yardım çalışmalarını yerinde görmek amacıyla Meksika Körfezi kıyısındaki Louisiana eyaletinin Venice kentinde bulunan Obama, burada yaptığı açıklamada, yönetim olarak bu konuda en kötüsünden kaçınmak için en iyi olanı yapmaya çalıştıklarını belirtti.

    Obama, körfezdeki söz konusu sızıntıyı "büyük çaplı ve potansiyel olarak benzeri görülmemiş bir çevre felaketi" olarak tanımlayarak, giderek genişleyen, çevre için ölümcül sonuçlara yol açabilecek ham petrol kirliliğini durdurmanın günlerce sürebileceğini söyledi.

    Yönetim olarak sorunun çevre ve ekonomik zararlarını azaltmak için gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını belirten Obama, olaydan BP şirketinin sorumlu olduğunu da vurgulayarak, "Sızıntıdan BP sorumludur, faturayı da BP ödeyecek" dedi.

    Firma okyanus tabanına beton yapı yerleştirecek

    Öte yandan, ABD kıyılarında yarattığı çevre  felaketinin daha da büyümesine karşı önlem olarak firma, hazırlanacak olan 74 tonluk dev bir beton ve çelik yapıyı, okyanus tabanına, sızıntının olduğu yere yerleştirmeyi planlıyor.

    BP PLC başkanı Lamar McKay. ABC televizyonunda "This Week" programında yaptığı açıklamada, yaklaşık 1 mil derinlikte bulunan sızıntı kaynağını ne zaman tıkayabilecekleri konusunda şimdiden bir şey söyleyemeyeceğini belirtti. McKay, buna karşın, 74 ton ağırlığında ve metal ile betondan yapılma, 12 metre yüksekliğinde, 7,3 metre genişliğinde, 4,3 metre enindeki bu dev odayı, 6 ila 8 gün içerisinde, okyanus tabanına, petrol kuyusunun ağzına oturtabileceklerini ifade etti.

    Lamar McKay, BP yetkililerinin, petrolün kuyudan fışkırmasını durdurmayı ve kuyunun tıkanmasını amaçlayan "önleyici mekanizmasının" harekete geçirilmesi için çalışmalarını sürdürmekte olduklarını belirtti. McKay, "Bu durum, 1500 metre derinde, karanlıkta, uzaktan kumandalı robot denizaltılarla bir açık kalp ameliyatı yapmak gibi" dedi.

    BP yetkilileri, geçici önlem olarak düşünülen çelik ve betondan yapılma bu dev odaların daha önceden neden inşa edilerek hazır tutulmadığı sorularını ise "Sızıntıyı tıkama mekanizmasının başarıya ulaşacağını tahmin edemezdik" diye yanıtlıyor. Başarısızlığa uğrayan bu mekanizma, kuyuda düzenlenecek bir patlama veya başka bir önlemle, kuyunun tıkanması şeklinde çalışıyor.

    BP sözcüsü Steve Rinehart da yaptığı açıklamada, Wild Well Control firması tarafından Port Fourchon Louisiana’da beton ve çelikten, dikdörtgen yüzeylere sahip üç adet oda inşa edilmekte olduğunu belirtti. Sözcü, bu odaların ilkinin 6 ila 8 gün içerisinde sızıntı yerine getirilerek, sızıntının olduğu noktalardan birine indirileceğini söyledi. Diğer odalar da ilerleyen günlerde yapılarak deniz tabanına indirilecek.

    Bir başka firma sözcüsü Steve Rinehart da yaptığı açıklamada, bu odaların çalışma sistemiyle ilgili bilgi verdi. Yetkili, petrolün odanın içine akacağını, buradan bir tüp aracılığıyla deniz yüzeyindeki tankere aktarılacağını ifade etti.

    Odalardan ilkinin yapımının hemen hemen tamamlanmış olduğu kaydedildi. Şimdiye kadar yapılan çalışmalarda, deniz tabanında kuyudan denize petrol fışkırmasının durdurulması başarılamadı. Yüzeyde yayılan petrolün temizlenmesi, yakılması veya kimyasallarla etkisizleştirilmesi çalışmalarında da başarısız kalındı.

    Öte yandan, yayılmadan etkilenen bölgede balık avlanması 10 günlüğüne yasaklandı. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu