YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Mayıs 2010

Felaket İlerliyor, Hayvan Türleri Tehlikede

  • 02.05.2010 Radikal

    Meksika Körfezi'nden yayılan petrolün yarattığı kirlilik yaşam tarzlarını tehdit ediyor.

    Meksika Körfezi’nde denize yayılan ham petrolün kapısına dayandığı ABD’nin Louisina eyaletinin valisi, kirliliğin potansiyel bir felaket olduğunu ve yaşam tarzlarını tehdit ettiğini söyledi.

    Vali Bobby Jindal, düzenlediği basın toplantısında, "Bu petrol tabakası sadece su ürünleri ve balıkçılığımızı değil, yaşam tarzımızı da tehdit ediyor" diyerek, Amerikan kıyılarına 70 kilometre uzaklıkta yangın ve patlama sonucu batan petrol platformundan yayılmaya devam eden petrol örtüsünün bugün kıyıya ulaşmasının beklendiğini belirtti.

    Bölgeye gelecek Başkan Barack Obama ile bugün görüşecek olan vali, bölgede petrol arama lisansına sahip İngiliz petrol devi BP’nin petrol tabakasının yayılmasını engelleme çalışmalarının maliyetini karşılamasını beklediğini belirtirken, kirliliğin boyutlarının petrol şirketinin kapasitesini aşmasından da endişe ettiğini kaydetti.

    Louisiana kıyılarını petrol örtüsünden korumak için Amerikan sahil güvenliği ile BP eşzamanlı çalışmalarını sürdürüyor.

    Hayvan türleri tehlikede

    Çevreci kuruluşlar ve uzmanlar da bölgedeki kirliliğin, aralarında yunuslar, kaşalotlar, deniz kaplumbağaları ve Louisina’ya özgü istiridyelerin bulunduğu 10’dan fazla hayvan türünün tehdit altında bulunduğunu belirttiler.

    Petrol örtüsünün sayıları zaten 30-40’ı aşmayan büyük burunlu yunusları ortadan kaldırabileceğini ve kaşalotların kirliliğin etkilerini çoktan hissettiklerini ifade eden uzmanlar, balıkların da bölgeden kaybolabileceklerinin altını çizdiler.

    Greenpeace mensupları da deniz kaplumbağalarının karaya yumurtlamaya geleceklerine ve yavru kaplumbağaların denize ulaşabilmek için bu petrol tabakasını aşmak zorunda kalacaklarına işaret ettiler.

    Ayrıca, felaket bölgesine yakın rutubetli Mississippi Deltası’nın Amerika kıtası için çok önemli olduğunu ve tüm göçmen kuşların burada bulunduklarını belirten uzmanlar, bölgeye özgü kahverengi pelikan ile diğer kuşların petrol tabakasından doğrudan etkilenmese de bitki örtüsü ve balıkların kaçınılmaz bir şekilde kirlilikten nasibini alacaklarını kaydettiler.

    Dünyanın en hassas deniz ekosistemlerinden birisi olan ve buna bağlı ekonomik faaliyetin yoğun olduğu bölgeye özgü ünlü istiridyeleri yetiştirenler de korkuyla petrol tabakasının kıyıya ulaşmasını bekliyor.

    Bazıları yüz yılı aşkın süredir bu işi yapan üreticiler, petrol örtüsü kıyıya ulaştığında, bunun şirketlerinin sonu olacağını belirtiyorlar.

    Kirlilik tahmin edilenin 3 katı

    Öte yandan, Miami Üniversitesinden Hans Graber isimli bir uzman, uydu görüntülerine dayanarak, Meksika Körfezi’ndeki kirliliğin baştaki tahminlerin üç katından fazla olduğunu belirtti.

    Graber, son uydu görüntülerinin, kirliliğin kapladığı alanın başta yapılan tahminin üç katından geniş olduğunu gösterdiğine işaret ederek, "Petrol örtüsü 26 Nisanda 2 bin 600 kilometre kare, 29 Nisanda ise 9 bin kilometre kare alana yayılmış bulunuyor" dedi.

    Petrol örtüsünün her an genişlediğini belirten uzman, kirliliğin kapladığı alanın da hesaplanılanın üç katına ulaşabileceği uyarısı yaptı.

    Bu arada, Meksika Körfezi’nde iki petrol platformunda üretim durduruldu, bunlardan birinin tüm çalışanları tahliye edildi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu