09.04.2010 CNN Türk
Diyarbakır'da vatandaşlar tarafından bir derede bacağı kırık olarak bulunan su samuru, ameliyat edilmesi için İstanbul'a gönderildi. Edinilen bilgiye göre, Diyarbakır'da vatandaşlar tarafından Dicle Nehri'ne dökülen bir derede bulunan su samuru, vatandaşlar tarafından Çevre ve Orman İl Müdürlüğüne teslim edildi.
Çevre ve Orman İl Müdürlüğü Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürü Erdal Seven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bulunan su samurunun sağ bacağının kırık olduğunu belirterek, ameliyatı için gerekli şartların bulunmaması nedeniyle İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesine gönderdiklerini söyledi.
Bölgede halk arasında "su köpeği" olarak da adlandırılan su samurunun normal yaşam alanının derin sular olmasına rağmen vatandaşlar tarafından sığ bir suda bulunduğunu anlatan Seven, "Nereden geldiğini bilemiyoruz, ancak sığ bir suda bulundu. Tam olarak nerede bulunduğunu da açıklamıyoruz. Çünkü kürkü pahalı diye risk altında. Bakanlıkla görüşerek hayvanı uçakla İstanbul'a gönderdik. Hem halsizdi, hem de sağ bacağında kırık vardı. İyileştikten sonra buradaki habitatını da tespit ederek, doğaya salmak istiyoruz" dedi.
Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Biricik, gözetiminde teslim alınan hayvanın dere, çay ve ırmakların ağaçlıklı kenarlarında yaşadığını ve geceleri balık ile diğer küçük hayvanları avlayarak beslendiğini belirtti.
Su samurunun Avrupa ve Asya'da geniş bir yayılış alanına sahip olmasına karşın nadir rastlanan ve varlığı gitgide azalan bir memeli türü olduğunu kaydeden Prof. Dr. Biricik, "Soyunun yakın tehlike altında bulunduğu kabul edilmektedir. Su samurunu tehdit eden en önemli etken, yaşadıkları su sistemlerine yapılan çeşitli müdahaleler yüzünden yaşam alanlarını ya tamamen kaybetmeleri ya da bu alanların kalitesinin bozulmasıdır. Ayrıca postu için avlandıkları bilinmektedir. Türkiye'de avlanması tamamen yasak olan koruma altındaki bir yaban hayvanıdır" dedi.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013