YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Nisan 2010

''Barajsız Hasankeyf Arama Konferansı''

  • 10.04.2010 Cumhuriyet

    Doğa Derneği tarafından Hasankeyf ilçesinde ''Barajsız Hasankeyf Arama Konferansı'' düzenlendi.

    Doğa Derneği Başkanı Güven Eken, Hasankeyf'te düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Hasankeyf'in baraj altında kalmaması gerekiğini ifade etti. Hasankeyf'in, UNESCO'nun Dünya Mirası listesine girecek nitelikte olduğunu belirten Eken, şunları kaydetti:

    ''Hasankeyf'in evrensel 10 kriterin kaçını sağladığına ilişkin çalışma yaptık. Çok net olarak şunu gördük 10 kriterden 9'unu karşılıyor. Bu özelliği Hasankeyf belki de dünyadaki tek yer. Bu 10 kriterin tamamını sağladığı bir yeri dünyada zor buluruz. Burası Doğu ve Batı uygarlıklarının sınır noktasıdır, burası Mezopotamya'nın sınırını çizen nehrin bulunduğu yerdir. Biz bugün dünyanın müşterek mirasını yok etmeye çalışıyoruz. Bir nehrin önüne baraj koyarsanız, o nehir yok olur. Ben Hasankeyf'te yapılan bu baraja karşıyım. Ölene kadarda karşı olacağım, ölene kadar bir Hasankeyf savaşçısı olarak mücadeleme devam edeceğim. Baraj hangi aşamaya gelirse gelsin benim bu mücadelem devam edecektir.''

    Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi (ICOMOS) Türkiye Ulusal Komitesi İkinci Başkanı Prof. Dr. Cevat Erder, Türkiye'nin kültürel varlıklarının risk listesine girmek üzere olduğunu savundu. Buna ilişkin yaptıkları araştırma sonucunda Türkiye'deki 9 yerin durumunun iyi olmadığının tespit edildiğini bildiren Erder, gerekli önlemin alınmasını talep etti.

    Afganistan'dan gelen Dr. Wasay Najimi ise Hasankeyf'te yaşanan durumu medeniyetler çatışmasına benzeterek, ''Modernleşme çabası olan elektrik ihtiyacı ile kültür mirası karşı karşıya. Burada bu iki farklı medeniyetin çatışması yaşanıyor'' diye konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu