YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Mart 2010

Düden Gölü Bataklık Olmaktan Kurtarıldı

  • 30.03.2010 Radikal

    175 farklı türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan Düden Gölü alınan önlemlerle kötü günleri geride bırakıyor

    Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve 175 türde binlerce kuşa ev sahipliği yapan Düden Gölü, alınan önlemler ve tarımsal sulamanın kontrol altına alınmasıyla kuraklıktan ve bataklık olmaktan kurtarıldı.

    Kulu Belediye Başkanı Ahmet Yıldız, Kulu Gölü’nün birbirinden bağımsız Düden Gölü ve Küçük Göl olarak iki parçadan oluştuğunu belirtti.

    1992 yılında sit alanı ilan edilen ve toplam 860 hektar alana sahip Kulu Gölü’nün, ilçe merkezine 5 kilometre mesafede bulunduğunu ifade eden Yıldız, Kulu Gölü’nün geçtiğimiz yıllarda kuraklık ve kontrolsüz sulama nedeniyle tümüyle kuruma noktasına geldiğini anımsattı.

    Yıldız, şunları kaydetti: "Bölgede aşırı su isteyen pancar ekim alanı genişledi. Bu nedenle su tüketimi de arttı. Kaçak yer altı kuyularının da artması Göl’ün kurumasını hızlandırdı. Son dönemlerde DSİ’nin kaçak kuyu konusundaki denetimleri sıklaştı. Kış döneminde de önceki yıllara oranla daha fazla yağış düşmesi Göl’e rahat bir nefes aldırdı. Bu yılki yağışlarla birlikte Göl yeniden eski günlerine dönmeye başladı. Ancak su seviyesi bundan 10 yıl öncesine göre çok daha düşük."

    Arıtma tesisi gölü bataklık olmaktan kurtardı

    Göl’ün eski günlerine kavuşturulması için Belediye olarak önemli çalışmalara imza attıklarını dile getiren Yıldız, daha önce Kulu Gölü’ne akan bölgenin atık sularının, projesini revize ederek kurdukları tesisler sayesinde arıtılmasının sağlandığını, Göl’ü bataklık olmaktan kurtaran bu tesislerin yaklaşık 2 yıldır hizmet verdiğini bildirdi.

    Göl’e akan kirli sular ve kuraklık nedeniyle bölgeye gelen kuşların her yıl giderek azaldığını anlatan Yıldız, "Geçen yıl Göl’e kuraklık nedeniyle çok az sayıda flamingo gelmişti, kısa sürede de ayrılmıştı. Bu yıl Göl’de çok sayıda flamingo var. Göl, flamingo ve dikkuyruk başta olmak üzere telli turna, toy ve gülen sumru gibi 175 türde binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor. Bu sayı geçmiş yıllarda daha da düşüktü. Kuraklığın etkilerinin ortadan kalkmasıyla Göl’e gelen kuş türü ve sayısının tekrar artacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

    Yıldız, Düden Gölü’nü besleyen Değirmenözü Deresi’nden de geçmişte kontrolsüz şekilde pancar sulaması için su çekildiğini ancak buna artık müsaade etmediklerini belirterek, bundan sonra da belediye olarak denetimleri artırarak pancar sulaması yapılmasına izin vermeyeceklerini sözlerine ekledi. (aa)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu