YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Mart 2010

Dünya Saati Eylemi Boğaziçi Köprüsü'nde

  • 27.03.2010 Cumhuriyet

    Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlediği ''Dünya Saati'' eylemine destek vermek amacıyla Boğaziçi Köprüsü'nün dekoratif amaçlı ışıkları söndürüldü.

    Cumhuriyet- Küresel ısınmayla mücedeleye destek vermek için simgesel olarak 2007 yılından itibaren yapılmaya başlanan ve küresel bir harekete dönüşen ışık kapama eylemine bugüne dek Eyfel Kulesi, Empire State binası, Mısır piramitleri gibi yapılar katıldı. Bu yıl da 100’den fazla ülkede bir milyar insan, küresel iklim değişikliği üzerinde basit bir hareketle fark yaratılabileceğini sembolik ve görsel bir mesajla duyurmak için bir saat boyunca ışıklarını kapatacak.

    Boğaziçi Köprüsü ışıklarını söndürdü

    WWF Türkiye Genel Müdürü Tolga Baştak, küresel bir eyleme dönüşen ''Dünya Saati'' etkinliğinin tanıtımı amacıyla Radisson Blu Bosphorus Otel'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, kampanyaya Türkiye'den yaklaşık 5 bin hanenin, 200'ü aşkın şirketin, İstanbul Valiliğinin ve 7 belediyenin destek verdiğini söyledi.

    Baştak, 2009'da 88 ülke, 4 bin kentte çok sayıda insanın 1 saat süresince ışıklarını kapattığını anımsatarak, bu yıl da 125 ülkede ''Dünya Saati'' hareketi kapsamında ışıkların söndürüldüğünü söyledi.

    Tolga Baştak, ''Küresel sıcaklık ortalamalarındaki artışın sanayi devrimi öncesindekine göre 2 derecenin üzerine çıkmasını önleyemezsek, yeryüzündeki doğal sistemlerde geri dönüşü olmayan bir yıkım yaşanabilir. İklim değişikliğinin insan kaynaklı boyutu, karbondioksit emisyonlarının azaltılmasıyla önlenebilir. Emisyonları düşürmek ve diğer yandan iklim değişikliğine uyum amacıyla etkin çalışmaları acilen devreye sokmak dünyamızdaki yaşamın sürekliliği için şarttır'' diye konuştu.

    Baştak, kampanyaya destek veren İstanbul Valiliği, İstanbul, Eskişehir ve Antalya büyükşehir belediyeleri ile Kadıköy, Beyoğlu, Eskişehir Tepebaşı ve Balıkesir Susurluk belediyelerine teşekkür etti.

    Konuşmanın ardından Boğaziçi Köprüsü'nün dekoratif amaçlı ışıkları saat 20.30'da söndürüldü. Köprünün güvenlik amaçlı ışıkları ise devrede bırakıldı.

    İstanbul'daki bazı şirket binalarının ışıkları da 20.30-21.30 saatleri arasında kapatıldı.

    Eylem başladı

    Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfının (WWF) küresel iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlediği ''Dünya Saati'' eylemi çerçevesinde, Avustralya'nın başkenti Sidney'de opera binasının ve köprünün ışıkları kapatıldı.

    Limandaki yolcu gemileri, Avustralya saati ile 20.30'da, sirenlerini çalarak, eylemin başladığını haber verdi. Milyonlarca Avustralyalı da eyleme katılarak ışıklarını kapattı.

    Eylemin Avustralya yetkilisi Andy Ridley, Brezilya'dan ABD'ye, Kanada'dan Avustralya, Japonya ve Hindistan'a kadar bir ülkeler mozaiğinin bu yıl eyleme katıldığını belirterek, memnuniyetini dile getirdi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu