YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Mart 2010

Ünlüler Nükleere Karşı

  • 19.03.2010 NTVMSNBC

    Hükümetin nükleer planlarından rahatsız olan üç ünlü sanatçı Hande Yener, Şevval Sam ve Bedük  Greenpeace’in kampanyası için kameraların karşısına geçti.

    Greenpeace Akdeniz bu konuda şu açıklamayı yaptı:

    Tehlikeli, pahalı ve kirli olduğu kanıtlanan nükleer enerjinin ülkemizde faaliyete geçmemesi için Greenpeace Akdeniz’in başlattığı kampanya, sanatçılardan gelen destekle renkleniyor. Oyuncu ve ses sanatçısı Şevval Sam, şarkı sözü yazarı ve solist Bedük ve pop sanatçısı Hande Yener nükleer enerjiyle yaşamanın bedelini anlatan kısa videolarda oynadı.

    Sanatçılar çekimlerden sonra kameraların karşısında hayranları için mesaj verdi. İlk videoda oynayan Şevval Sam: “Nükleer enerji size neyi hatırlatıyor? Bana Çernobil’i. Çernobil size neyi hatırlatıyor? Kaybettiğimiz dostlarımızı unuttuk mu acaba? Ya da gözümüzün içine baka baka çay içenleri? Bazı gerçekleri gözardı edemeyiz. Biz doğanın sahibi değil, onun bir parçasıyız. Artık hükümet nükleer masallar anlatmaktan vazgeçmeli” dedi.

    Şarkı sözü yazarı ve solist Bedük: “Nükleer santraller enerji elde etmenin en pahalı, en doğaya aykırı ve sağlımızı bozacak yolu. Enerji elde etmenin başka yolları var. Hepimiz Greenpeace’e destek olalım. Ben de destek oluyorum” diyerek herkesi imza atmaya ve “radyoaktivist” olmaya davet etti.

    Hande Yener de Türkiye’deki nükleer planlardan rahatsız olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Nükleer enerji denince aklıma pozitif hiçbirşey gelmiyor: Çernobil, nükleer sızıntı nükleer atıklar, nükleer silahlar...Bu nedenle bu kampanyada Greenpeace ile olmak istedim. Hedef nükleere karşı 1 milyon imza toplamak.”

    Bugün herhangi bir reaktörde büyük miktarda radyasyonun doğaya salınabileceği bir kaza gerçekleşebilir. Normal işletim halinde dahi radyoaktif maddeler havaya ve suya salınmakta. Daha Çernobil’in hatırası hafızalarda iken hala pazarlanmak istenen bu “güvenilir reaktörler” masalına artık inanmak mümkün değil!  Öte yandan nükleer, ulusal enerji bağımsızlığını sağlamadığı gibi, ithal doğalgaz ve petrol gibi fosil yakıtlara olan bağımlılığı arttırıyor. Bu nedenle de iklim değişikliği felaketi çözümünün de önündeki en büyük engellerden birisini oluşturuyor.

    Geçtiğimiz aylarda tiyatro ve sinema oyuncusu Nergis Öztürk, şarkı sözü yazarı ve solist Aylin Aslım da nükleer karşıtı mesajlar vermişti. Pop şarkıcısı Göksel de Greenpeace’in Mersin’de halka açık düzenlediği ücretsiz konserine şarkılarıyla destek verdi ve izleyenlere mesaj gönderdi: “Biz dünyaya yeterince hoyrat davrandık. Şimdi geri dönüşü mümkün olmayan bu hatayı yine biz durdurabiliriz. Bunun için yapabileceğiniz en basit şey Greenpeace'in internet eylemine katılmak, eğer katıldıysanız arkadaşlarınızın da katılmasını sağlamak. Birkaç dakikanızı ayırarak gelecek nesillerin hayatında çok önemli bir fark yaratabilirsiniz” dedi.

    Greenpeace, hükümetin nükleer santral planlarını tarihin tozlu raflarına göndermek için imza topluyor. İnternet üzerinden yürütülen kampanyanın  öncelikli hedefi, şu anda hükümetin ısrarla kurmaya çalıştığı nükleer santral planlarına son vermek.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu