YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Mart 2010

Organik Tarım mı, Maden mi?

  • 19.03.2010 NTVMSNBC

    Organik tarım alanı ve anıt zeytin ağaçlarının olduğu Kuşadası Kirazlı köyünde mader arama çalışmaları başladı. Köylüler ve çevreciler endişeli...

    Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğasevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Madenciler her türlü şartları yerine getirseler bile, Kuşadası maden kenti olmamalıdır” dedi.

    Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, Kuşadası yakınlarındaki etrafı zeytin ağaçları ve kızılçam ormanlarıyla çevrili, Akdeniz bitki örtüsünün en güzel örneklerinin görüldüğü, yemyeşil bir tabiat içinde kurulu Kirazlı köyünde maden arama çalışmaları yapılmasına karşı olduklarını belirtti.

    Bahattin Sürücü, Kirazlı köyünün, geleneksel yaşam tarzlarını kaybetmeyen, köy mimarisi özelliğini büyük ölçüde yitirmeyen, çevresindeki doğaya sahip çıkan, “yerel ürünlerine sürdürülebilir bir şekilde devam eden”, üretken köylü kadınlarıyla örnek olan, Türkiye’nin önde gelen ekolojik köylerin başında geldiğine dikkat çekti.

    Doğası henüz kirlenmemiş ve yitirilmemiş sayılı yerlerden biri olan Kirazlı köyünde, organik tarım uygulamaları yaygınlaştırma çalışmaları devam ederken, bu konudaki projelerin de sürdürüldüğünü belirten Sürücü, şunları kaydetti:

    “1930 yılında Kuşadası’nda Türkiye’nin ilk rafine zeytinyağı tesisleri açıldığında, zeytin ağacına çok değer verilmekteydi. Kuşadası belli bir dönemde betona yenik düşmüş, 975 bin olan zeytin ağacı sayısı da 360 bine düşmüştür. Bir çok şeyin simgesi olan, fakir toprakların zengin ağacı zeytin, her tarafı beton dolan Kuşadası’nda genellikle Kirazlı bölgesinde kendisini koruyabilmiştir.

    Şu anda tüm bu güzelliklerin, tarihi değerlerin, organik tarımın yapıldığı alanların yanı başında, yüzlerce yıllık anıtsal zeytin ağaçlarının dibinde, kalabilen son zeytinliklerin içinde sondaj makineleri kuruldu. Kömür madeni aranıyor. Hem de Zeytincilik Yasası’na rağmen, çevresel etki değerlendirmesi yapılmadan. Madenciler her türlü şartları yerine getirseler bile, Kuşadası maden kenti olmamalıdır. Zonguldak, Kütahya, Soma’da bu çalışmalar yapılabilir. Ancak Kuşadası bir turizm kentidir, Kirazlı bölgesi organik tarımın yapıldığı bir alandır.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu