YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Kasım 2009

Kızılırmak'ı Evinizden Seyredin

  • 11.10.2009 NTVMSNBC

    Kızılırmak Deltası'ndaki kuşları görmek isteyenler, 5 kamerayla görüntülenen deltayı internet üzerinden seyredebilecekler.

    Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nın dünyaya tanıtılması ve yaban hayatın korunması amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ''Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi'' kapsamında deltanın internet üzerinden izlenebilmesi için çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.

    Çevre ve Orman İl Müdür Vekili Ömer Albayrak, 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'ndaki yaban hayatının korunması, kuş varlığının araştırılması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan proje kapsamında deltanın 5 kamerayla 24 saat kesintisiz gözlendiğini söyledi.

    Proje kapsamında yapılan ziyaretçi merkezi, kuş gözetleme kuleleri, yönetim merkezi ile deltaya yerleştirilen kameralar ile bölgenin düzenli olarak izlendiğini belirten Albayrak, sistem üzerinden isteyenlerin de deltayı gözlemleyebileceklerini ifade etti.

    Kızılırmak Deltası'nı internet üzerinde izlemek isteyenler için çalışmaların sürdüğünü anlatan  Albayrak, şu bilgileri verdi: ''Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan ''Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Projesi'' kapsamında deltanın 50 bin dönümlük alanı internet üzerinden izlenebilecek. Sistem şu anda koruma amaçlı kullanılıyor. Yakın bir gelecek de tanıtım amaçlı olarak internet üzerinden deltayı tüm dünyaya açacağız.''

    Gece görüş sistemine sahip olan kameralarla belirli dönemlerde sadece bilgilendirme ve tanıtım amaçlı olarak bir internet erişim sisteminden link verdiklerini de belirten Albayrak, ''Bu şu an için kısıtlı bir hizmet. Şifresi olan izleyebiliyor'' dedi.

    Halen internet ağını güçlendirme çalışmaların sürdürüldüğünü, çalışmanın tamamlanması halinde deltayı dünyanın her tarafından internet üzerinden izleme imkanı sağlanacağını ifade eden Albayrak, ''Yakın bir zamanda bütün dünya izleyebilecek'' diye konuştu.

    Şimdilik sistemi daha çok deltanın güvenliğinin sağlanması, kaçak avcılığın önlenmesi ile deltadaki yaşam hareketlerinin izlenmesi için kullandıklarını da anlatan Albayrak, sözlerini şöyle sürdürdü:''Şimdilik yaban hayatın korunması için 24 saat deltayı izliyoruz. Ancak, Kızılırmak Deltası'nı internet üzerinde izlemek isteyenler de ''samsun-çevre orman gov.tr'' adresine girerek buradan panoromik olarak delta görüntülerini izleyebilirler. Fakat bu görüntüler canlı olmayıp daha önce kaydedilen görüntüler.''

    Albayrak, deltada bulunan ziyaretçi merkezinde görüntüleme biriminin de bulunduğunu, isteyenlerin bu birimi de ziyaret ederek buradan delta hakkında bilgi alabileceklerini de ifade etti.

    Kızılırmak Deltası

    İrili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırları, 12 bin hektarı bulan sulak alanları ve barındırdığı canlı türleri ile Türkiye'nin önemli doğal sistemlerinden birini oluşturan Kızılırmak Deltası'nda bugüne kadar yaklaşık 140 türün ürediği belirlendi.Kış döneminde 100 bin dolayında su kuşunun kaldığı delta, kuş bilimi açısından da uluslararası önem taşıyor

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu