YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Eylül 2009

Balık Çiftlikleri Kirletmeye Devam Ediyor

  • 13.09.2009 Radikal

    AYDIN - Didim İlçesi'ne bağlı Akbük Beldesi'nde, ‘cennetten bir köşe' olarak nitelendirilen sahilin 100 metre kadar yakınında faaliyet yürüten 14 balık çiftliğinden 7'si, bakanlığın açık denize taşınma kararına rağmen, açtıkları yürütmeyi durdurma davalarını gerekçe göstererek faaliyetlerini sürdürüyor. En az 1100 metre açığa ve 30 metrelik derinliğe taşınmaları için verilen sürenin dolmasına iki ay kalmasına rağmen faaliyetlerini sürdüren balık çiftlikleri Akbük sakinleri ve çevrecilerin tepkisine neden oldu.

    Akbük Kültür ve Çevre Derneği (AKÇED) Başkan Yardımcısı Ferda Kılınç, yaz aylarında yaklaşık 60 bin kişinin tatil yaptığı beldedeki balık çiftliklerinin yaşamı kabusa çevirdiğini ve insan sağlığını tehdit eder hale geldiğini söyledi. Kılınç, Akbük'te 20’ye yakın plajın balık çiftliklerinin kafes, ağ ve atıkları nedeniyle kullanılamaz hale geldiğini, halkın başka tatil yörelerine gidip denize girmek durumunda kaldığını savunurken şunları söyledi:

    “14 balık çiftliğinden 7'si taşındı, 7'si ise halen kıyılara, plajlara 50 metre- 100 metre uzaklıkta üretimini sürdürüyor. Akbük Koyu'nun göl gibi olması nedeniyle tüm çöpler, atıklar ve kirlilik sahile vuruyor, insan sağlığını tehdit ediyor. Ayrıca, sahillere yakın balık çiftliklerinin kıyılardaki barakaları ve depoları da kaçak ve ruhsatsız çalıştırılıyor. Kirliliğin yanı sıra görüntü kirliliği yaratıyor.”

    Kılınç, geçen kasım ayında çiftliklerin tamamının kalkması için Çevre ve Orman Bakanlığı'nın aldığı kararı hatırlatırken, şöyle konuştu:

    “Birkaç gün önce Akbük’teki çiftliklerin kaldırılmasına yönelik karara Aydın 1'inci Bölge İdare Mahkemesi’nce yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bunu öğrenince şoke olduk. Balık çiftlikleri, bakanlığın kararına uymamak için dava açıyor. Davalar taşınma sürecini uzatıyor, Akbük Koyu kirlilikle boğuşmaya devam ediyor.”

    AKÇED Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Faruk Hasal da yasada yer alan ‘Deniz yüzeyinde ve karada 1000 metrekareden daha düşük yerlere ruhsat için ÇED raporu aranmaması’ maddesinin Akbüklü balıkçılar tarafından istismar edildiğini savundu. Balıkçıların, bakanlığın açık denize taşınma kararına rağmen, yasadaki bu maddeyi bahane edip 1000 metrekareden küçük birkaç yere ruhsat aldığını, Aydın Valiliği'nin de denetiminde olan bu konuya yeterince eğilmediğini öne süren Hasal, “Bu madde nedeniyle, çiftliklerin büyük bölümünün ruhsatı 980- 990 metrekare olarak gösterilmiş. Hatta, 100’er metrekareden 8- 10 yer için ruhsat alanlar bile var. Balık çiftliği sahipleri, devletin küçük esnafa destek sağlamak amacıyla uygulamaya koyduğu maddeyi istismar ediyor. Yoğun biçimde suiistimal nedeniyle, ÇED yönetmeliğindeki bu maddenin iptali için Danıştay’a Didim ve Akbük belediyeleri ile birlikte ortaklaşa dava açmaya hazırlanıyoruz” dedi.

    “Biz de mağduruz”
     
    Akbük Koyu’nda faaliyet yürüten Harika Balıkçılık Kayra Su Ürünleri Şirketi’nin Yöneticisi Ertuğrul Gülhan ise sözleşmelerinin 2009 Kasım ve aralık aylarında bittiğini, bakanlık tarafından kapatma kararlarının tebliğ edildiğini anlattı, “Kapatma kararını aldıktan sonra geçen yıl bakanlık aleyhine açtığımız davayı kazandık. Geçen haftalarda yürütmeyi durdurma kararını aldık. Bu durumdan biz de mağduruz. Çünkü bir balık üretme çiftliğine yapılacak yatırım 3- 5 milyon TL tutarında. Oradan oraya taşınınca yatırım için harcanan meblağlar heba oluyor. Devlet bir an önce soruna çözüm bulmalı” diye konuştu.(dha)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu