YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Eylül 2009

AB’den Klasik Ampule Yasak

  • 02.09.2009 Milliyet

    Avrupa Birliği (AB) iklim değişikliğiyle mücadele için klasik akkor ampullerin kullanımını yasakladı. Ampuller 3 yıl içinde piyasadan silinecek

    Yasak dün başladı

    İklim değişikliğiyle mücadelede her türlü yolu kullanma politikası izleyen Avrupa Birliği (AB), klasik akkor ampulleri kademeli olarak yasaklama uygulamasına dün başladı. Alınan karar gereği dünden itibaren 100 vat ve üzeri güçteki ampullerin üretimine ve AB pazarına ithaline yasak geldi. Yasağa karşın piyasadaki stoklar tükenene kadar bu nitelikteki ampullerin satışına devam edilebilecek. Yasağın temelinde klasik ampullerin enerji açısından verimli olmaması ve çevre açısından olumsuz etki yaratması yatıyor.

    Tüm ülkelere yayılıyor

    Klasik ampulleri piyasadan silme kararı alan AB, 3 yıllık bir geçiş dönemi planladı: 2010’da 75’lik, 2011’de 60’lık, 2012’de 40’lık ve daha düşük güçteki klasik ampuller raflardan kalkacak. AB, bu adımlarla yıllık 5 milyar euro tutarında bir tasarruf sağlama hedefinde. AB, klasik ampulleri terk konusunda yalnız değil. Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada gibi ülkeler de klasik ampul kullanımına son vereceklerini açıkladı. ABD’nin de 2012’den itibaren yasak uygulamasına başlaması öngörülüyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu