YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Ağustos 2009

"Biz Yandık Siz Yanmayın"

  • 27.08.2009 NTVMSNBC

    İzmir'in Seferihisar ilçesindeki orman yangının ardından Seferihar Belediyesi öncülüğünde ''Biz yandık Siz Yanmayın'' kampanyası başlatıldı.

    Seferhisar'ın Doğanbey Mahallesinde düzenlenen ve sunuculuğunu oyuncu Sarp Apak'ın yaptığı kampanyanın tanıtım gecesine, AK Parti İzmir Milletvekili Taha Aksoy, CHP İzmir milletvekilleri Canan Arıtman, Ahmet Ersin, Bülent Baratalı ve Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, gazeteci-yazar Can Dündar, Seferihisar doğumlu yönetmen Çağan Irmak katıldı.

    Gecede kürsüye birlikte çıkan milletvekilleri adına konuşan CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman, bu kampanyanın özellikle çocuklar için yapıldığını, onların ülkenin geleceği olduğunu söyledi.''Yaşadığımız son günlerde bir şey öne çıkıyor; sahip olduklarımızı kaybetmemek'' diyen Arıtman, sahip olunan değerlerin korunmasının ve geleceğe aktarılmasının önemini vurguladı.

    Bağımsız Milletvekili Kamer Genç de yanmış alanı gördüğünde kanserli bir insanın ölüme yaklaştığı duygusunu hissettiğini belirterek ''En büyük tehlike cehalettir. Bu nedenle cehaleti bitirmek gerekir. Türkiye hepimizin memleketi, bu doğal zenginliklerini korumak için herkesin el ele çalışması gerekir. Maalesef ülkemiz bir çok konuda tahrip ediliyor'' diye konuştu.

    Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de bu kampanyanın bir çığlık olduğunu ifade ederek bu çığlığın Türkiye'nin her yerinden duyulmasını istedi.

    Son yangınla büyük bir yara aldıklarını kaydeden Soyer, yanan alanların ağaçlandırılmasında gösterilen çabayı, ormanları korumakta göstermek istediklerini söyledi. Soyer şöyle devam etti: ''Bu kampanya kapsamında eğitim programları düzenleyeceğiz. Bu alan içinde bir orman evi kurup orman yangını hakkında ve ormanların korunmasında bilgiler vermek istiyoruz. Alanların ağaçlandırılması kadar sahip olunan ormanların korunması için tedbirler alacağız. Başta çocuklara tüm vatandaşlara bu bilinci vereceğiz. Yangında çok büyük çaba sarf eden orman emekçilerine de teşekkür ediyorum.''

    Gazeteci-yazar Dündar ''Hepimiz ayakta ölen ağaçların arasından geçerek geldik. Sanki taziyeye gelmiş gibiyiz. Asıl uyarılması gerekenler rant için yakanlar, ormanı koruma altına almayanlar, piknik alanları göstermeyenler. Bunu yapmayan bakanlıklar, belediyelerin sorumlu olması gerekir'' dedi.

    Yönetmen Irmak ise şunları söyledi: ''Burada doğmuş bir çiftçi, vatandaş ve yönetmenim. Ormanlar yanmaz durup dururken. Bir el vardır yakan. Görmemiz gereken bu elin ne kadar karanlık olduğu ve o elin arkasında görünmeyen hangi ellerin olduğu. Yanmış yerlerde bir kaç sene sonra oteller yükseliyor. Ormanların özelleştirmeye açılması fikirlerini duymak bile istemiyorum.''

    Konuşmalarına ardından Soyer ile Ege Orman Vakfı Genel Müdürü Metin Gençol kampanyanın protokolünü imzaladı.TEMA tarafından Soyer'e plaket verildi. Çekimleri Seferihisar'da sürdürülen Kavak Yelleri dizisinin oyuncuları ile gecede mini konser veren Grup Laçin de kampanyaya destek oldu. Kent Orkestrası da gecede konser verdi. ''Biz Yandık Siz Yanmayın'' kampanyası, Seferihisar Belediyesinin öncülüğünde Çevre ve Orman Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, İzmir Valiliği, Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi, Ege Orman Vakfı, Seferihisar Kaymakamlığı desteği ile yürütülecek. Kampanya ''ormanlık bölgelerde yaşayanların çevreye duyarlı olmalarına katkıda bulunmak ve ormanların korunmasını sağlayacak tedbirlerin hayata geçirilmesinin yanı sıra, ormanı koruma bilincinin çocuk yaşlardan itibaren geliştirilmesini temin için eğitim programlarını uygulamaya koyma'' amacı taşıyor.

    Seferihisar'da 10 Ağustosta başlayan ve 11 Ağustos sabahı kontrol altına alınan yangında yaklaşık 607 hektar ağaçlandırma sahası, 482 hektar koru ormanı olmak üzere toplam bin 89 hektar orman alanı zarar görmüştü.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu