23.08.2009 Habertürk
Güney Marmara Çevre ve Koruma Derneği (GÜMÇED) tarafından ''Kutsal Zeytin Ağacımıza Dokunulmasın'' adıyla Kaz Dağları'nda altın aranmasına ve yapılaşmaya karşı karşı imza kampanyası başlatıldı. Edremit ilçesine bağlı Zeytinli beldesinde başlatılan kampanya çerçevesinde, Cumhuriyet Meydanı'na imza standı kuruldu.
İlk imzayı atan Zeytinli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Kaz Dağları'nın doğal zenginliğinin, yüzlerce ton altından çok daha kıymetli olduğunu söyledi. Arslan, ''Edremit Körfezi'nin yeşil altını zeytin, dumansız sanayisi turizmdir. Kaz Dağları'nın doğal ortamı giderse bu zenginliklerden bir tanesi bile geride kalmaz. Torunlarımızın emaneti olan bu kutsal değerlere sahip çıkmak, görevimizdir'' diye konuştu.
GÜMÇED Edremit Körfez Şube Başkanı Mehmet Akif Öznal da bölgenin, dünyanın oksijen oranı en bol bölgeleri arasında yer aldığını belirtti. Öznal, şunları kaydetti, ''Zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılanması hakkındaki kanun, zeytinlerimizi koruyan çok önemli hükümler içermektedir. Yöremizde uzun süredir gündemde olan ve zeytinimiz için de büyük tehdit oluşturan altın arama faaliyetlerine, taş ocaklarına ve rant çevrelerinin kışkırttığı yapılaşma tehlikelerine karşı, tek güvencemiz mevcut yasanın koruyucu hükmüdür. En önemli geçim kaynağımız olmasının yanı sıra 365 gün yeşil kalarak doğal peyzajımızı da sağlayan kutsal zeytin ağacımızın güvencesi olan bu kanunun değiştirilmesi girişimlerini de kabul edilemez buluyoruz. Toplanan imzaları, ilgili makamlara yollayacağız.
Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın
Norveç açıklarında kurulan Northern Lights tesisi, Avrupa’dan toplanan karbondioksiti Kuzey 2600...
ODTÜ’nün yapay zekâ destekli “Karadeniz Dijital İkizi” ile iklim, balıkçılık, enerji ve kirlilik...
Uluslararası Adalet Divanı, iklim değişikliğiyle mücadelede devletlerin hukuki sorumluluğunu tarihi...
İklim krizinin etkisiyle daha sık ve güçlü hale gelen tropikal fırtınalar, hava tahmininde yapay...
Net sıfır emisyon hedefinin ertelenmesi, dünyayı bin yıl sürecek aşırı sıcaklık dalgalarına mahkûm...
Bitkilerle yapılan fitomadencilik, çevreyi tahrip etmeden nikel üretmeyi mümkün kılıyor. madencilik...
Antarktika üzerindeki ozon deliğinin iyileşme eğilimi sürüyor. NASA, bu yıl ölçülen delik boyutunun...
İYTE ve Malezya’dan araştırmacılar, atık pamuk saplarından doğada çözünebilen, yüksek katma değerli...
TSKB Ekonomik Araştırmalar, COP30’un öne çıkan başlıklarını ve giden...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013