YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2009

Amanos'un Zenginliği

  • 20.07.2009 NTVMSNBC

    Altı antenli geyik böceği dünyada bir tek Amanos Dağları'nda yaşıyor. Yokolma tehdidi içindeki bu türün korunması için özel bir çalışma başladı.

    Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan 6 antenli ''Geyik böceği''nin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların bilinçlenmesi için Amanos Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan projeyi, Dünya Bankası da destek programına aldı.

    AÇED 2. Başkanı Nazım Sönmez, uzak doğu ülkelerinde altı antenli geyik böceğinin alıcı bulduğunu, bu nedenle uzun yıllardır böcekleri yurt dışına kaçırmak isteyenlerle mücadele ettiklerini ifade etti.

    Kaymakamlık ve güvenlik ekipleriyle sürekli iş birliği içinde olduklarını belirten Sönmez, dünyada sadece Amanos'ta bulunan Geyik böceklerinin tanıtımı, korunması, neslinin çoğalması ve vatandaşların da bu konuda bilinçlenmesi için dernek olarak hazırladıkları projeyi Dünya Bankası'nın da destek programına aldığını belirtti.

    Dünya Bankası Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından derneklerine 10 bin dolar maddi destek gönderileceğinin kendilerine bildirildiğini anlatan Sönmez, şöyle devam etti: ''Dünyada sadece Amanos Dağları'nda bulunan ve bu sebepten dolayı Amanos Dağları Endemik türü olan, dünya literatüründeki ismini Hatay ve Hassa ilçesine bağlı Akbez beldesinden alan, Akbez geyik böceği (Lucanus akbesianus cervus) için hazırladığımız projede 50 işçi görev alıyor. Maddi ve manevi desteklerle bu projeyi en iyi şekilde tamamlayacağımıza inanıyorum.''

    Sönmez, derneklerinde deneyimli dağcıların yanı sıra bilim adamlarının da bulunduğunu, proje kapsamında, Amanos Dağları'nın, bitki, böcek, şelale ve mağaralarının haritasını da çıkarmaya çalıştıklarını kaydetti.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu