YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Temmuz 2009

Denizli de "Güneş Enerjisi" Diyor

  • 16.07.2009 NTVMSNBC

    Köylere kurulan güneş enerjisi sistemiyle Denizli'de maddi olarak yıllık 1 milyon 44 bin liralık tasarruf sağlandı

    Denizli Valisi Yavuz Erkmen, Orköy projesi kapsamında köylere kurulan güneş enerjisi sistemiyle Denizli'de maddi olarak yıllık 1 milyon 44 bin lira israfın önlendiğini söyledi.

    Denizli'nin Beyağaç ilçesine bağlı Uzunoluk köyünde, ormanların korunması ve gelişmesini sağlamak üzere Orköy tarafından sağlanan kaynakla 60 ailenin güneş enerjisi sistemiyle tanışması nedeniyle tören düzenlendi. Vali Yavuz Erkmen, törende yaptığı konuşmada, kurulan güneş enerjisi sistemiyle 1 milyon 44 bin liralık tasarruf sağlandığını ifade etti.

    Orman köylüsünü desteklemek ve ekonomik durumlarını iyileştirmek için projeler geliştirildiğini dile getiren Erkmen, ''Bu kapsamda ilimizde de gerek süt sığırcılığı, gerekse de güneş enerjisi gibi çeşitli konularda destek veriliyor'' dedi.

    Proje kapsamanında Denizli'de bu yıla kadar 417 aileye güneş enerjisi sistemi kurulduğunu anlatan Erkmen, şöyle konuştu:''Bu yıl ayrılan ödenekle şimdiye kadar yapılanın üzerinde bir sayıda aileye güneş enerjisi kurulması için destek verilecek. 2009 yılında 511 aileye, aile başı 1350 TL kredi desteği sağlanacak. Toplamda 928 aileye ulaşıyor ki, çok ciddi bir rakam. Tabii Orköy kredilerinin de büyük bir kısmını bu yıl Beyağaç ilçesinde kullanması daha önceden kararlaştırmıştık. Ormanlık alan olması ve başka bir geçim kaynağı bulunmaması nedeniyle burası destekler konusunda ön plana çıkıyor. Bugün bunun başlangıcını yaptık, inşallah ağustosun sonuna kadar da bütün bu köydeki çalışmalar bitirilmiş olacak.Sonuçta hem vatandaş suyu çok daha rahat, pratik ve ucuz olarak elde etmiş olacak hem de ağaçların kesilmesiyle orman tahribatını önleyeceğiz.''

    Güneş enerjisi sistemlerinin kurulmasından hem vatandaşın hem de devletin karlı olduğunu bildiren Vali Erkmen, kadınların da su ısıtma derdinden kurtuldukları için memnun olduklarını ifade etti.

    Köy muhtarları ve ailelerin, Çevre ve Orman Müdürlüğünde Orköy birimine müracaat etmelerini isteyen Erkmen, müracaatların değerlendirilip, her yıl ayrılan ödenek nispetinde bu programların yapıldığına dikkati çekti.

    Erkmen, 928 ailenin evine güneş enerjisi sistemi kurulmasıyla 13 bin 920 ster ağacın ormanda kaldığını ve 1 milyon 44 bin liralık israfın önlenmiş olduğunu da sözlerine ekledi.

    Evine güneş enerjisi sistemi kurulan ilk ailelerden Ahmet Eren, uygulamadan çok memnun olduklarını söyledi. Çiğdem Kaba da ''Önceden herkes tütününü kırar, ekinini biçer, gelir ocağını yakar, sıcakta kavrulduktan sonra bir de ateşin karşısında sıcak suyu beklerdi. Güneş enerjisi gibi velinimet mi var? Çok güzel bir şey. Ön ayak olanlar sağ olsun'' dedi.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu