YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Temmuz 2009

Güneyköy Taş Ocağı İstemiyor

  • 07.07.2009 NTVMSNBC

    Yalova'ya bağlı, ormanları ile ünlü Güneyköy, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bölgenin sakileri açılan taş ocaklarının doğayı tehdit ettiğini söylüyor.

    Yalova'nın en eski köylerinden olan Güneyköy'de kurulan iki taş ocağının işletmeye açılması, köylüler ile taş ocağı işletmelerini karşı karşıya getirdi.

    Bu topraklarda 120 yıldan beri yaşadıklarını söyleyen köylüler, taş ocaklarının yarattığı toz-toprak yüzünden hayatlarının çekilmez bir hal almasından şikayet ediyorlar. Bu duruma daha fazla dayanamayan köylüler, eylem yapmaya karar verdiler.

    Eyleme TEMA Yalova İl Temsilciliğinin yanısıra Yalova'da yaşayan çevreciler de büyük destek verdi. Köylüler haklı mücalelerini sonuna kadar sürdüreceklerini belirttiler: "Sonuç alamazsak bu iş Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar (AİHM) kadar uzanacaktır."

    Yaklaşık 350 kişinin katıldığı eylemde bir açıklama yapan çevreci Arif Ekim, mahkeme kararlarının dahi uygulanmadığını ileri sürerek, şunları söyledi: "Burası sizin köyünüz, sizin yaşama alanınız. Buradaki her olumsuzluğun bedeli önce size ve çocuklarınıza, daha sonra Yalova'nın tamamına yansıyacak.

    Bir olmak, el ele vermek lazım. Son yıllarda çevre konusunda birçok mahkeme kararı alındı. Ancak bunlar tatbik edilmiyor. Ama bugün yaptığınız gibi sesinizi duyurmaya çalıştığınız zaman netice alınıyor. Biz çevreye sahip çıktığımız sürece bu davayı kazanacağız."

    Arif Ekim'in ardından söz alan Güneyköy Muhtarı Alpay Tekin ise; "Burada şu anda iki maden ocağı mevcut. Öğrendiğimize göre 22 başvuru daha varmış. Yalova'nın birçok yerine maden ocağı kurulmak isteniyor. Maden ocağı adı altında kurulan bu yerlerde maalesef taş ocağı işletiliyor. Kum, mıcır, çakıl çıkarılıyor. İlgili yerlere dilekçelerimizi ulaştıracağız" şeklinde konuştu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu