YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 30 Haziran 2009

Dilovası'nda Neler Oluyor?

  • 29.06.2009 NTVMSNBC

    Kocaeli'ndeki Dilovası'nda sanayileşme artınca bölge insanı çevre kirliliğinden etkilenmeye başladı.

    Kocaeli'ne bağlı  Dilovası ilçesi,  sanayinin yoğunluğu ile dikkat çekiyor. İlçede 200'e yakın sanayi kuruluşu yer alıyor. Ağırlıklı olarak ise kimya ve demir-çelik sanayi.

    Yıllar boyu sanayi ile birlikte artan hava kirliliği Dilovası'nda önemli bir sorun oldu. Son birkaç yılda ise alınan tedbirlerle ilçenin üzerindeki kara bulutlar kalktı,  ancak sorunlar henüz bitmedi.

    Yeni Yıldız Mahallesi eski muhtarı Mustafa Şermet anlatıyor: "Ben 1983 de geldiğimde burası bağlıktı.  Burada fabrika diye birşey yoktu. Bu kadar da ev yoktu."

    Yeni Yıldız Mahallesi sakini Kadir Başaran da şunları söylüyor: "Zor durumdayız eskiden şu kadar sanayi yoktu.  Şimdi hep ortada kalmışız."

    Mahalleli, son birkaç yılda hava kirliliğinin azaldığını söylüyor. Ancak fabrikalarla içiçe yaşamak sorunları da beraberinde getiriyor.

    Yeni Yıldız Mahallesi sakini Ercan Temiz anlatıyor: "Balkona çamaşır asamıyoruz, cam açamıyoruz. Hava kiriliğinden şikayetçiyiz."

    Fabrikaların arasında kalan mahalleli sanayici ile anlaşmak istiyor... Sanayici de anlaşmaktan yana... Dilovası organize sanayi bölgesi başkanı Mustafa Türker, artık ilçede filtresiz baca kalmadığını söylüyor...

    Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı Ercen Teker de şunları söylüyor: "Dilderesi'nde şu anda bir kimayasal kokteyl oluşmuş durumda.  Su sudan başka herşeye benziyor şu durumda."

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu