YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Haziran 2009

Lula'dan Amazon Yasasına Onay

  • 26.06.2009 BBC Turkish

    Brezilya devlet başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Amazon ormanlarında çiftçilere Fransa'nın yüzölçümünden büyük toprak verilmesini öngören tartışmalı bir yasayı onayladı.
     
    Yasa küçük arsaların bedavaya, daha büyük alanların ise piyasa fiyatına ya da biraz altına verilebileceğini öngörüyor.

    Sao Paolo'dan BBC muhabiri Tim Hirsch'ün aktardığına göre, yasa ile Amazon ormanları içersindeki toprak mülkiyeti konusunda yaşanan karmaşaya bir son verilmesi amaçlanıyor.

    Şu anda Amazon içinde yaşayan yüzbinlerce çiftçi üzerinde yaşayıp işledikleri toprakların mülkiyetine sahip değil.

    Yasaya karşı çıkanlar ise bunun, yasadışı yollarla toprak gaspedenlere af çıkarılması anlamına geldiğini ve ormanın asıl yerli halklarına karşı yapılmış bir haksızlık olduğunu söylüyorlar.

    Cumhurbaşkanı Lula, büyük toprak sahipleri ya da şirketlerin yararına olabilecek bir çok tartışmalı maddeyi veto etti;ama büyük arazileri satın alan kişilerin, bu arazileri en az on sene ellerinde tutmasını talep etmedi, yerine arazinin satın alındıktan sonra üç yıl içinde satılmasına izin veren bir ifadenin kalmasına izin verdi.

    Çevre koruma grupları da, üç yıl sonra daha büyük toprakların satılabilmesinin yolunu açan yasanın, yeni orman arazilerine el konması sonucunu doğurabileceği uyarısında bulunuyor.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu