YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2009

"Yatağan'da İkinci Santral Çevreyi Yok Eder"

  • 16.06.2009 Cumhuriyet

    Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe, "Yatağan'a yapılacak olan ikinci termik santral bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini yok eder" diyerek bölgeye ikinci bir santralin kurulmasını eleştirdi.

    Muğla'nın Yatağan ilçesine bağlı Turgut beldesinin Kırık köyünde yapılması planlanan termik santral ile santrale yakıt sağlayan maden sahaları projelerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı gerçekleştirildi.

    Turgut beldesindeki bir düğün salonunda yapılan toplantıda, ÇED raporunu hazırlayan şirketin yöneticileri, termik santralin yeri, hava kalitesine ve çevreye etkileri konusunda katılımcılara bilgi verdi.

    Raporu hazırlayan şirketin yöneticilerinden Selahattin Hacıömeroğlu, konuşmasında, santralin çevreye ve insan sağlığına herhangi bir zararının olmayacağını iddia ederek, ''ÇED raporunun hazırlanmasının amacı, yapılacak olan santralin bölgedeki insanların sağlığına ve çevreye etkilerini araştırmak. Raporun hazırlanış sürecinde bölgede yaşayan insanların görüşlerini almak üzere burada bulunuyoruz. Sizin görüşleriniz büyük önem taşıyor'' dedi.

    Yurttaşlar tepkili

    Toplantıya katılan vatandaşlardan Tayyibe Demirel, bölgede yaşayan insanların 30 yıldır Yatağan Termik Santrali yüzünden zehir soluduğunu iddia ederek, ''Her yıl insanlar kanserden ölüyor. Bölgede çok sayıda insan astım ve bronşit hastalığına yakalandı. Eğer bu santralin insan sağlığına zararının olmadığını iddia ediyorsanız aileniz ve çocuklarınızla birlikte Yatağan'da birkaç ay yaşayın. Santralin çevreye saçtığı zehiri soluyun ve kararınızı ondan sonra verin'' diye konuştu.

    ÇED raporunu hazırlayan firma yöneticileri ve Muğla Çevre Müdürlüğü yöneticileriyle tartışan avukat Nuray Şahbudak ise kendisinin de bir yakınını kanserden kaybettiğini söyleyerek, ''Bu insanları yanlış bilgilerle yanıltıyorsunuz. Hazırlanan ÇED raporunu inceledim. Bölgedeki insanların tek geçim kaynağı olan zeytincilikten hiç bahsedilmemiş. Biz Yatağanlılar olarak termik santrale yeterince kurban verdik, başka kurban vermek istemiyoruz'' dedi.

    Toplantıya 3 çocuğuyla birlikte katılan Ümmühan Keskin de termik santrale karşı olduklarını belirterek, ''Şunu merak ediyorum. İkinci termik santral faaliyete geçtiğinde çocuklarım ne kadar zehir soluyacak. Her birine kaçar gram zehir düşecek. Bunun cevabını merak ediyorum '' diye konuştu.

    Yatağan Termik Santralinde kullanılan kömürün çıkarıldığı bölgede bulunan Yeşil Bağcılar Beldesi Belediye Meclis Üyesi Mustafa Aydın ise kömürün doğaya zarar verdiğini belirterek, ''Kömür çıkarma çalışmaları esnasında 400 bin zeytin ağacı yok oldu. Merak eden ziraat odası kayıtlarına ulaşabilir. 500 yıllık tarih, geçmişi olan Yeşil Bağcılar Beldesi başka bir yere taşınacak. Kömür çıkartılan bölgedeki doğal tahribat gözler önünde. Buna rağmen bölgeye ikinci termik santral yapılmasına anlam veremiyorum'' dedi.

    Toplantının ardından termik santralin yapılacağı yerde yaşayan vatandaşlarla konuşan Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe, yeni yapılacak santralin insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini vurgulayarak şöyle konuştu:

    ''Yatağan'a yapılacak olan ikinci termik santral bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini yok eder. Yatağan'daki muhtarlıklardan aldığımız bilgilere göre bölgede yaşamını yitiren 9 kişiden 8'i kanser nedeniyle ölüyor. Bölgede yaşanan kirlilik nedeniyle zeytincilik, tarım bitti. Hiçbir ürünü pazarda satamıyorsunuz.''

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu