YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Haziran 2009

Toprak ve Suyun Korunması, Dünyanın Ortak Geleceğini Güvence Altına Almaktır

  • TEMA Basın Açıklaması

    Birleşmiş Milletler, 2009 yılı 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nün ana temasını “Toprak ve Suyun Korunması = Ortak Geleceğimizi Güvence Altına Almak” olarak belirlemiştir. Bu ana tema ile ülkeler için güvenlik kavramının özellikle soğuk savaş dönemi sonrasında boyut değiştirdiği ve sürdürülebilir yaşamı gözeten kalkınmanın artık bu sürecin bir parçası olduğuna dikkat çekilmesi hedeflenmektedir.

    2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceği öngörülüyor

    Çölleşme, arazi bozulumu ve kuraklık insan güvenliğini tehdit ederken, başarısız politikalar ve iklim değişikliği toprağa her zamankinden daha fazla baskı uygulamaktadır. Toprak ve su varlıkları güvence altına alınmadığından insanlar yaşamlarını sürdürebilmek için en temel ihtiyaçları olan su ve gıdaya ulaşabileceklerine inandıklara bölgelere göç etmektedirler. 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceği öngörülmektedir. Oysa toprak ve su varlığı güvence altına alınarak ve korunarak hem bu insanların yaşamları iyileştirilebilir hem de dünyanın ortak geleceği güvence altına alınabilir.

    Çölleşme küresel bir sorundur. Dünya yüzeyinde her yıl 6 milyon hektar alan çölleşmekte, yaklaşık 750-800 milyon kişi çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır.  Oysa BM Çevre Programı UNEP’e göre; küresel düzeyde, çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolarken, çölleşme ile mücadelenin yıllık bedeli sadece 2,4 milyar dolardır.”

    Her saniye 16 ton tarım toprağımızı erozyonla kaybediyoruz

    Türkiye, 500 milyonu tarım alanlarından olmak üzere her yıl 1 milyar 400 milyon ton, her gün 400.000 adet kamyon(20.00 tonluk), her saniye 16 ton tarım toprağını  erozyonla kaybetmektedir. Ancak bu ciddi tehdide rağmen Türkiye halen arazi kullanım planlamasını yapmış değildir. Bu nedenle tarım arazilerinin üzerine sanayi tesisleri kurulmakta, ormanlar yakılmakta veya işgal edilip yapılaşmaya açılmakta veya tarlaya çevrilmekte, sulak alanlar kurutularak tarlaya çevrilmektedir... TEMA Vakfı, 2009 yılı Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü’nde ülkeyi yönetenlere “Gelecek İçin Arazi Kullanım Planlaması” yapılması, mayınlı arazilerin öz kaynaklarımızla temizlenerek organik tarıma açılmasını ve verimli topraklarımızın yabancılara satılmaması gerektiği çağrısında bulunmaktadır.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu