YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Haziran 2009

Kuşdili Çayırı Şimdilik Yeşil Kalacak

  • 12.06.2009 bianet

    Tarihi Kuşdili Çayırı'nın İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından imara açılarak çok katlı alışveriş merkezi yapılmasını amaçlayan projeye yürütmeye durdurma kararı alındı.

    BİA Haber Merkezi12 Haziran 2009, Cuma İstanbul 2 No'lu İdare Mahkemesinin 2008-491 no'lu kararıyla Eski Salı Pazarı alanına yani  Tarihi Kuşdili Çayırı'na yapılması planlanan alışveriş merkezi projesi durduruldu. Kadıköylülerin tepkilerine yol açan proje için Kadıköy Belediye Meclisi, Tarihi Kuşdili Çayırı'nın betonlaşmasına karşı yeşil alan olarak kalması yönünde iki kez karar alıp Büyükşehir Belediyesine iletmişti.

    İdare Mahkemesince Kuşdili Çayırı olarak bilinen alana yönelik uygulanması planlanan ve çok katlı alışveriş merkezini içeren projenin yürütmesinin durdurulmasına karar verildi.

    Salı Pazarı alanı olarak da kullanılan alan bir süre önce Büyükşehir Belediyesi tarafından çok katlı alışveriş merkezi yapılmak üzere bir firmaya ihale edilmişti.

    Kadıköy'ün merkezinin daha önce 5 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından SİT alanı ilan edilmesine rağmen bu ihale gerçekleştirilmişti.

    Bu çalışma bünyesinde Salı Pazarı birkaç ay önce Hasanpaşa'da ki yeni yerine taşınmıştı. Kadıköy'de yapılacak böyle bir inşaatın bölge trafiğini daha da zora sokacağını ve yapılacak alışveriş merkezinin Kadıköy'deki tarihi çarşı esnafının ekonomisine zarar vereceği gerekçesi ile Kadıköylüler bu projeye karşı çıkmışlar ve bu alanın tekrar yeşil alan olarak tasarlanması için kampanya başlatmışlardı.

    Bu kampanya bünyesinde Kuşdili Çayırı Çevre Gönüllüleri platformunu oluşturan Kadıköylüler çeşitli eylemler yapmışlardı.

    Kadıköylüler ilçede yeşil alanları çoğaltmak, deprem riskine karşı açık alanlara sahip çıkmak, trafik sorununu önlemek ve geleneksel esnafı korumak gerekliliğini de ön plana çıkarmışlardı. Gönüllüler "taş yapı'lar içinde değil ağaçların gölgesinde yaşamak istiyoruz eski Salı Pazarı yeşil alan olmalı" sloganı ile geçen haftalarda Kuşdili Çayırı Bahar Şenliği düzenlemişlerdi.

    Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk  " Kararı olumlu buluyoruz, bizim için önemli bir kazanım, kentin yeşil alanlarının korunması açısından örnek teşkil edecek bir yaklaşım. Bir süredir tüm Kadıköylüler gibi bizde bu kararı bekliyorduk. Umarım yeşil alanların imara açılması yoluyla trafik yoğunluğunu artıracak ve kent içi yaşamı olumsuz etkileyecek diğer projelere de örnek olur" dedi.

    Bir süredir Salı Pazarı olarak kullanılan Kuşdili Çayırı 20-30 yıl öncesine kadar Kadıköylülerin nefes aldığı mesire alanı olarak kullanılan bir büyük çayır olma özelliği taşıyordu. (EZÖ)

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu