YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Mayıs 2009

Çevrecilerin Bütün İddiaları Hurafeymiş!

  • 24.05.2009 Birgün
       
    Rize’nin İkizdere Vadisi’nde yapımı planlanan HES inşaatı için halkı bilinçlendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda, Kalkandere’nin AKP’li Belediye Başkanı “vatanımı sevdiğim için HES’leri destekliyorum” dedi

    İkizdere Vadisi üzerinde, Kalkandere ilçesi sınırları içerisinde SANKO Holdinge bağlı AKIM Enerji firması tarafından yapımı planlanan 43.8 megawat kurulu gücündeki Yokuşlu hidroelektrik santrali (HES) inşaatı için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine halkın katılımı amacıyla Kalkandere İmam Hatip Lisesi salonunda bir toplantı düzenlendi.

    İkizdere Vadisi üzerine HES inşaatına başlayan SANKO holding’in yöneticileri tarafında organize edilen toplantıya çok az sayıda vatandaşın katıldığı gözlenirken çevrecilerin, “doğamız yok oluyor, İkizdere vadisi kanser vadisi olacaktır” şeklinde endişelerini hatırlatan şirket yöneticileri, tüm bu iddialar “hurafe işi” olarak değerlendirdi.

    Toplantıya Rize Çevre ve Orman İl Müdürü Sabit Kandemir, Kalkandere Belediye Başkanı AKP’li Nihat Çolak, SANKO Holding yöneticisi Süleyman İlden ile firmanın çevre mühendisleri katıldı.

    Yeterince duyurulmadığı öne sürülen ve sadece 5 vatandaşın katıldığı toplantıda salonu firma çalışanları doldurdu. Toplantı, HES’lerin yararları ve çevrecilerin uğraşlarının gereksiz olduğu iddiaları ile geçti. Gazetecilerin sorularına kızan vatandaşlar ise gazetecilerin HES’lere karşı olduklarını ve bu nedenle provokatörlük yaptıklarını iddia ederek tepki gösterdi.

    Toplantıda konuşan Çevre Mühendisi Aynur Erdinç, yapımı planlanan 43.8 megawat kurulu gücündeki Yokuşlu HES projesinin 2.5 yılda tamamlanacağını belirterek inşaat aşamasında 250, üretim aşamasında ise 20 kişinin istihdam edileceğini söyledi. İnşaat sırasında 7 kilometre uzunluğunda tünel açılacağını ifade eden Erdinç, inşaatın istihdam, servis, malzeme temini ve sosyal sorumluluk projeleri ile yöre insanına katkı sağlayacağını belirtti.

    Çolak: Çevrecileri kınıyorum

    Toplantıda söz alan Kalkandere Belediye Başkanı AKP’li Nihat Çolak, HES inşaatını yapacak SANKO firmasına teşekkür borçlu olduklarını belirterek, bu projelerle boşa akan suyun ekonomiye kazandırıldığını söyledi. Çolak şöyle konuştu: “Ama bazı çevreci grupların bu projeler hakkında bilinçsizce konuşmaları beni üzüyor. Bu yatırımların çevreyi bozacağını iddia ediyorlar. Tünel inşaatları sırasında çıkan hafriyatların çevreye Hiroşima benzeri zararlar verdiğini öne sürüyorlar. Bu beyanların talihsiz beyanlar olduğunu düşünüyorum ve çevrecileri kınıyorum. Benim ilçemde bu projelere karşı çıkacak bir insan yoktur. Olursa onları ikna etmeye hazırım. Ben buranın Belediye Başkanıyım. Vatandaşın televizyonu ve ampulü 15 dakika kapandığında ne sıkıntı ile karşı karşıya kaldığımı biliyorum. Telefonum susmuyor. Vatanımı sevdiğim için HES’leri destekliyorum.”

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayın

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu