YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 03 Nisan 2009

Çevrecilerden Akkuyu İhalesine Suç Duyurusu

  • 02 Nisan 2009 Gündelik

    Mersin’de Nükleer Karşıtı Platform, Akkuyu Nükleer Santrali ihalesinde Nükleer İhale Yasası ve Şartnamesi’ne uyulmadığı iddiasıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile diğer bazı yetkililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

    Mersin Adliyesi önünde basın toplantısı düzenleyen Nükleer Karşıtı Platform Dönem Sözcüsü Sabahat Aslan, Nükleer Santral İhale Yasası’nda fiyat teklifinin değiştirilebileceğine dair bir ibare bulunmaması ve İhale Şartnamesi’nin 29’uncu maddesi tarafından men edilmiş olmasına rağmen Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler ile Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) İhale Komisyonu’nun Rus yetkililerle fiyat teklifi üzerinden sözlü pazarlık süreci başlattığını söyledi. Sözlü görüşmelerde tarafların birbirine ne gibi taahhütlerde bulunduklarının bilinmemesine karşın, basında yer alan haberlere göre tartışılan fiyatın Türkiye’nin elektrik üretim maliyeti ortalamasının 5 katı ve bu fiyat üzerinden 15 yıl sabit alım garantili anlaşma yapılmak istendiğini belirten Aslan, “Hükümet, Türkiye’nin enerji ihtiyacına ve güvenliğine gerçek çözümler üretmek istiyorsa nükleer ve termik santraller gibi kirli enerjilere değil temiz ve yenilenebilir kaynaklara yatırım yapmak zorundadır. Nükleer santraller

    çevre ve insanlığa yönelik kabul edilemez riskler taşımakla birlikte, ürettiği çözümsüz atıklarla da yüz binlerce yıl bu riskleri devam ettirecektir. Santraller kapandıktan sonra hem atık yönetimiyle hem de söküm maliyetleriyle masraflarını katlamaya devam edecektir” dedi.

    Aslan, açıklamanın ardından Nükleer İhale Yasası ve Şartnamesi’ne uyulmadığı gerekçesiyle Başbakan Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler ile öteki yetkililer hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

    Haberin sayfasına ulaşmak için tıklayınız

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu