YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Şubat 2009

Çevrecilerden Nükleer Çark

  • 24.02.2009 Taraf

    Aralarında eski Greenpeace yöneticisinin de olduğu Britanya’nın dört ünlü çevrecisi fikir değiştirip “Küresel ısınmaya karşı nükleer enerjiye ihtiyaç var” dedi. Açıklamaya Türkiye’deki çevreciler tepkili

    Britanya’da yayımlanan Independent Gazetesi’ne konuşan ve nükleer enerjiye karşıtlıklarıyla tanınan önde gelen dört çevreci fikir değiştirdiklerini, küresel ısınmanın engellenmesi için nükleer enerjiye ihtiyaç olduğunu söylediler.
    Gazeteye konuşan Greenpeace çevre örgütünün eski başkanı Stephen Tindale, karbondioksit salımının acilen azaltılması gerektiğini bu sebeple de nükleer enerji konusundaki fikrinin değiştiğini söyledi.

    İdeal olmasa da daha iyi

    Açıklama Britanya hükümetinin yeni nesil nükleer santraller girişimi dahilinde 2025’e kadar kurulmayı planladığı santralleri açıklamadan önce kamuoyu desteği toplamaya çalıştığı sırada gelirken, eski Greenpace direktörü, Stephen Tindale, Çevre Kurumu Genel Müdürü Lord Chris Smith, Royal Society bilim yıllığının yazarı Mark Lynas ve Yeşiller Partisi savunucusu ve geleceğin parlamento adayı Chris Goodall da konuya destek verdi. Çevreci liderler ilk defa açıkça nükleer enerjiyi destekliyor ve yeni nesil nükleer enerji üretimi için lobi faaliyeti yürütüyorlar. 

    Bütün hayatı boyunca şiddetli bir nükleer güç karşıtı olduğunu ancak fikrinin bir gecede değişmediğini anlatan Tindale “Şimdi çevrecilerle konuştuğumda nükleer enerjinin ideal olmamakla birlikte iklim değişikliğinden çok daha iyi olduğu konusunda giderek yaygınlaşan bir kanı olduğunu görüyorum” dedi.

    Düşük karbon nükleerle mümkün

    Yeni bilimsel araştırmalar ışığında fosil yakıt kullanan elektrik santrallerinin küresel ısınmaya olan katkılarının onlara bakışımızı değiştirdiğini söyleyen Lord Smith ise konunun artık karbondioksit salımının azaltılması olduğunu ve elektrik üretiminin karbon salımından arındırılması gerektiğini belirtti: “Yenilenebilir enerji kaynakları küresel ısınmayla mücadelede hala önemliler ancak düşük karbon üretecek elektrik üretimi nükleer enerji kullanmadan olamaz.”
    Mark Lynas ise nükleer enerjinin kirli, tehlikeli ve gereksiz olduğu inancının artık kırıldığını söyleyerek “Yeni nesil nükleer santrallere gelecek on yılda ihtiyacımız olacak” ifadesini kullandı. Avusturya’dan bir örnek veren Lynas, bu ülkenin nükleer bir santralini çevrecilerin baskısı ile kapattığını hatırlatarak, “Şimdi onun yerine iki adet termik santral kurdular” dedi.

    Korol Diker: ‘Sistemsel bir değişiklik gerek’

    Greenpeace sorumlusu Korol Diker, risklerinin yanı sıra santrallerin kurulum ve işletmesinin pahalı olduğunu, aktarılan kaynaklar nedeniyle yenilenebilir enerji araştırmalarının geri kaldığını, sadece elektrik üretimi alanında değişiklik amaçlandığını söyledi: “Bu mantığa göre dünyadaki nükleer reaktörlerin sayısını iki katına çıkarsak bile salınım değerini sadece yüzde 4 oranında azaltıyor.”

    Pelin Batu: ‘Bu kötünün iyisini seçmek olacaktır’

    Oyuncu ve çevre hakları savunucusu Pelin Batu, “Küresel ısınmaya karşı ben de nükleer enerjiyi seçmek isterdim ama nükleerin de çözülemeyen sorunları var. Santral atıkları yok olmuyor. Şimdi nükleer enerjiyi destekleyen bunun bir zararını görmeyecek ama ilerde çocukları ve torunları bundan zarar görecek. Benim korkum bu tür girişimlerin ülkemizdeki nükleer yanlılarını cesaretlendirmesi.”

    http://www.taraf.com.tr/haber/28484.htm

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu