YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2009

900 Yıllık Zeytin

  • 11.02.2009 NTVMSNBC

    Ege Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada, zeytinin bu topraklarda 900 yıldır üretildiği ortaya çıktı.

    Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, ilçede kavunun yanında mazisi çok eskilere dayanan zeytin üretiminin de yapıldığını kaydetti.

    Ege Üniversitesi'nden bir bilim heyetinin, Bakır beldesine bağlı Harta Mahallesi'ndeki bir zeytin ağacında incelemede bulunduğunu belirten Boğaz, ağacınyaşını belirlemeye çalışırken kullanılan matkabın kırıldığını, bu nedenle çalışmanın yarım kaldığını, daha sonra ağacın yaşının tespiti için yeniden bölgeye gelindiğini söyledi. Süleyman Boğaz, çalışma neticesinde ağacın 900 yaşında olduğunun belirlendiğini ifade ederek, ''bu çalışma, bin yıla yakın zamandır topraklarımızda zeytin üretimi olduğunu, zeytinin birinci mahsul, yağının da zeytin gibi çok kaliteli olduğunu ortaya koyuyor'' dedi.

    İlçede 44 bin dekarlık alanda zeytin üretiminin yapıldığını ifade eden Boğaz, asidi çok düşük olsa bile bazı bölgelerde üretilen zeytinyağının yemeklik sıfatı taşımadığını, ancak Kırkağaç'taki ürünün tamamen yemeklik olduğunu söyledi.

    Boğaz, ''tanınmış zeytinyağı firmalarına verdiğimiz yağlarımızı, fuarlara markasız, ham olarak götürüp, damak tadı olarak sunuyoruz, çok iyi yanıtlar alıyoruz. Kavunda olduğu gibi zeytinyağında da patent girişimimiz olacak'' diye konuştu.

    http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=1029


     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu