11.02.2009 NTVMSNBC
Ege Üniversitesinin yaptığı bir araştırmada, zeytinin bu topraklarda 900 yıldır üretildiği ortaya çıktı.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, ilçede kavunun yanında mazisi çok eskilere dayanan zeytin üretiminin de yapıldığını kaydetti.
Ege Üniversitesi'nden bir bilim heyetinin, Bakır beldesine bağlı Harta Mahallesi'ndeki bir zeytin ağacında incelemede bulunduğunu belirten Boğaz, ağacınyaşını belirlemeye çalışırken kullanılan matkabın kırıldığını, bu nedenle çalışmanın yarım kaldığını, daha sonra ağacın yaşının tespiti için yeniden bölgeye gelindiğini söyledi. Süleyman Boğaz, çalışma neticesinde ağacın 900 yaşında olduğunun belirlendiğini ifade ederek, ''bu çalışma, bin yıla yakın zamandır topraklarımızda zeytin üretimi olduğunu, zeytinin birinci mahsul, yağının da zeytin gibi çok kaliteli olduğunu ortaya koyuyor'' dedi.
İlçede 44 bin dekarlık alanda zeytin üretiminin yapıldığını ifade eden Boğaz, asidi çok düşük olsa bile bazı bölgelerde üretilen zeytinyağının yemeklik sıfatı taşımadığını, ancak Kırkağaç'taki ürünün tamamen yemeklik olduğunu söyledi.
Boğaz, ''tanınmış zeytinyağı firmalarına verdiğimiz yağlarımızı, fuarlara markasız, ham olarak götürüp, damak tadı olarak sunuyoruz, çok iyi yanıtlar alıyoruz. Kavunda olduğu gibi zeytinyağında da patent girişimimiz olacak'' diye konuştu.
http://yesil.ntvmsnbc.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberId=1029
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013