YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2009

Atalarımızdan Kalan Ağaçları Kesmeyin!

  • 10.02.2009 Radikal

    SAMSUN-Ladik ilçesine bağlı Ağcakaya Köyündeki ormanlık alanda silis (kuvarsit) madeni alımı için bir firma tarafından yapılan kazılar sırasında çok sayıda ağaç kesildiğini belirten yöre sakinleri olaya tepki gösteriyor.

    Edinilen bilgiye göre, Ladik Ağcakaya Köyünün yaklaşık 600 dönümlük ormanlık alanında bulunan arazide silis madeni çıkarmak için izin alan bir firmanın faaliyetleri kapsamında ağaç kesimi yapılıyor.Çok sayıda ağaç kesimi yapıldığını belirten vatandaşlar ise olaya tepki göstererek, çalışmaların durdurulmasını istiyor.

    Köy Muhtarı Şevki Aksoy ile birlikte ağaç kesiminin yapıldığı alanda toplanan köy halkı, maden alımı için doğanın tahrip edilerek ağaçların bilinçsizce kesildiğini ileri sürdüler.Köyün ortak malı olan ormanlık alanın tahrip edildiğini savunan Muhtar Şevki Aksoy, maden alımı için verilen izinin iptal edilerek, sürdürülen tahribatın durdurulmasını gerektiğini kaydetti.Ladik ilçesinin en eski köyü olduklarını belirten Aksoy, şunları söyledi:

    "Köyümüzün ortak malı olan ve atalarımızdan kalan bu ormanın kesilmesini istemiyoruz. Köyümüzün tek yeşil alanı burası. Maden alımı için ruhsat alan firma gelişi güzel ağaçları kesiyor. Madeni çıkarmak için de bütün alanı tahrip ediyor. Bu kıyımın biran önce durdurulmasını istiyoruz."

    Köy halkı ise kendilerinin ormandan bir fidan bile kesmediklerini ve sürekli koruduklarını belirterek, kesilen ağaçların milli bir servet olduğunu kaydettiler.Maden çıkarmak için izin alan firma yetkililerinin, bilinçsizce doğayı kullandığını öne süren vatandaşlar "Bu nedenle firma sahipleri ile sürekli tartışıyoruz. Bir kaç kez güvenlik güçlerinin müdahalesiyle karşılaştık. Bu durum sona erene kadar tepkimizi göstereceğiz" dedi.

    Ağcakaya Köyünde silis madeni çıkaran söz konusu firma yetkilileri ise maden çıkarmak için gerekli yasal izinleri olduğunu ve faaliyetlerini izin doğrultusunda sürdürdüklerini söylediler.Bir ağaç kıyımının söz konusu olmadığını belirten firma yetkilileri, bu konudaki suçlamaları kabul etmediler.Bu arada, söz konusu bölgede kesim yapılacak yerlerin, Çevre Orman İl Müdürlüğü ekiplerince belirlendiği öğrenildi

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=921022&Date=11.02.2009&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu