YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2009

1 Mart Nesli Tükenmiş Canlılar Günü Olsun

  • 11.02.2009 Atlas

    İzmir Narlıdere Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi biyoloji grubu öğrencileri 'Geleceğimiz Biyoçeşitlilikte Saklı' başlıklı projeleri kapsamında '1 Mart Nesli Tükenmiş Canlılar Günü Olsun' adını verdikleri bir imza kampanyası başlattı.

    İzmir Narlıdere Sıdıka Akdemir Bilim ve Sanat Merkezi biyoloji proje grubu öğrencileri; Ceylan Nehir Metin, Mustafa Cem Şimşek ve Beste Akar; biyoloji öğretmeni Hatice Güney danışmanlığında yürüttükleri 'Geleceğimiz Biyoçeşitlilikte Saklı' isimli projede, günümüz gençlerini biyoçeşitliliğimiz anlamında bilgilendirmeyi hedefliyor. Bu amaçla öncelikle Ege Bölgesi Bilim ve Sanat Merkezlerinin katılımıyla aynı isimle bir panel hazırlandı. Daha sonra panel sunumları ve kaynak taramalarından ulaşılan bilgilerle hazırladıkları kendi sunumlarında özellikle endemik tür, habitat, ekosistem, doğal denge, bir neslin tükenmesi, genlerin tükenmesi terimleri üzerinde duran proje grubu biyolojik zenginliklerimize bilerek ya da bilmeyerek verdiğimiz zararlara da örnekler verdi. Sulak alanların kurutulması, maden aranması, baraj ve turistik tesis yapımlarındaki yer seçimi hataları ve bunların sonuçlarını görsel şekilde sunan öğrenciler bu hataların tekrarlanmaması için örneklerle bilgilendirmenin şart olduğunu düşünüyor.

    Öğrencilerin diğer bir çalışması ise; yılın bir gününün resmi listelerde Nesli Tükenmiş Canlılar Günü olarak anılmasını sağlamak amacıyla yürüttükleri imza kampanyası. Böylece o gün gerçekleştirilecek etkinlikler yardımıyla bir yandan kimlerinin neslinin neden tükendiği bir yandan da bundan sonra tükenişlerin olmaması için neler yapılabileceği konularının gündeme geleceğine inanıyorlar. Bu amaçla ve 'Tükenişlere Son Vermek İçin 1 Mart Nesli Tükenmiş Canlılar Günü Olsun' sloganıyla yola çıkan grup ilk olarak Tema Vakfı kurucusu ve onursal başkanı Hayrettin Karaca'dan imza desteği alındı. Ege Orman Vakfı kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Cem Bakioğlu ve Doğa Derneği Başkanı Güven Eken projeyi ve kampanyayı destekledi.

    İzmir ve çevresinde 12-13 yaş grubundan 4 bin öğrenciyi bilgilendirmek amacıyla yola çıkan proje grubu kampanyalarına destek sağlamak amacıyla erişkin sunumları da gerçekleştirdi. Şimdiye kadar Tema İzmir Temsilciliği, Ege Orman Vakfı, Doğa Derneği, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Ege Doğa Derneği, Genç Bilim adamları Derneği'nin kampanyaya katılım ve desteklerini sağlandı.

    İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü'nün kampanyaya destek vermesiyle; 07-08 Şubat 2009 tarihlerinde gerçekleştirilen 8. İdadik Kış Dağcılık Şenliği etkinliklerine katılan grup, projelerini sunarak; başta Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaaddin KARACA olmak üzere tüm katılımcıların imza desteğini aldı. Etkinlik kapsamında Bozdağ zirve tırmanışı gerçekleştiren dağcılar, kampanya sloganını 2 metreye çıkardı.

    2009 Mayıs ayında tekliflerini Ankara'ya götürmeyi hedefleyen proje grubuna sizlerde katkıda bulunmak isterseniz; sloganlarıyla oluşturdukları facebook grubuna üye olabilir ya da www.izmirbilsem.gov.tr. Adresinden imza kampanyasına destek olabilirsiniz.

    http://www.kesfetmekicinbak.com/doga/08360/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu