YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Şubat 2009

'Madenin Zehiri Yağışla Serbest Kaldı'

  • 10.02.2009 Radikal

    İZMİR  - Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel, İzmir’de iki gün etkili olan sağanak nedeniyle Geyikli-Kozak Deresi’nden taşan suların Ovacık altın madenini suyla doldurduğunu belirterek, işletmenin biriken ve kirlenen suları madenin çevresindeki dereye ve kanallara pompaladığı iddiasında bulundu.

    Erol Engel, yaptığı yazılı açıklamada, açık işletme ve yer altı işletmesinde biriken suların ağır metal taşıyabileceğini belirtti.

    Engel, şunları kaydetti: "İşletmenin, biriken ve kirlenen suları İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden izin almaksızın dereye ve kanallara pompaladığı yönünde duyum aldık. Pompalanan sular kontrolsüz şekilde madenin çevresindeki tarlalara gidip oradan da yer altı sularına ulaşıyor.

    Geyikli-Kozak Deresi’nden taşan sular işletmeyi suyla doldurdu. Maden işletmesi içinde bulunan atık barajının durumu belli değil. Taşma var mıdır? Baraj açık işletme ve kapalı işletme arası iletişim var mıdır? Bunların araştırılması gerekir. Maden içinden dışarıya su pompalanırken kesinlikle analiz yapılmalıdır. Pompalanan sudaki arsenik, antimon, cıva, demir gibi ağır metal konsantrasyonları, siyanür kompleksleri, yaşam birimleri için son derece önemlidir. Bir felaket olacağı endişesi taşıyoruz." Bölgede yaşayan insanların endişeli olduğunu, meteoroloji yetkililerinin yağışların hafta boyunca devam edeceğini bildirdiğini ifade eden Engel, devletin ilgili kurumlarını acilen göreve çağırdı.

    "İddialar gerçek dışı"

    Koza Altın İşletmeleri Genel Müdür Yardımcısı Hayri Öğüt, iddialarla ilgili olarak AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir’de yağış nedeniyle oluşan sel üzerine ortaya atılan bu iddiaların gerçek dışı olduğunu söyledi.

    Madende çukurların su dolması dolayısıyla dışarıya su verilmesinin söz konusu olmadığı ifade eden Öğüt, şöyle konuştu: "Bütün bilim dünyası çok iyi bilmektedir ki Ovacık Altın Madeni’nin kullandığı teknoloji tank liçidir. Bu proseste toprak liçi diye bir şey yoktur. Olmayan şeyin patladığı ilk defa bu iddiada duyulmuştur. Ovacık Altın Madeni’nin baraj teknolojisi ve bu yağışlar karşısında aldığı önlemler 100 yıllık deprem kat sayıları ve meteorolojik veriler dikkate alınarak yapılmış ve Avrupa Komisyonunca AB üyesi ülkelere örnek gösterilmiştir." Öğüt, buna rağmen iddialar üzerine İzmir Çevre ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin dün Ovacık Altın Madeni’nde kapsamlı inceleme yaptığını belirterek, tutanakta şu görüşlere yer verildiğini bildirdi:

    "Müdürlüğümüze ulaşan şikayet yerinde incelenmiş ve atık barajında herhangi bir patlama ve göçük gözlenmediği, proseste kullanılan teknoloji gereği toprak liçi ve benzeri durum olmadığı, siyanürlü atık barajı sularının asfalt yolları geçip tarlaları kaplamadığı görülmüştür. Ayrıca mevcut durum fotoğraflanmıştır."

    Öğüt, şirketleri hakkında gerçek dışı iddialar ortaya atanlar karşısında tüm yasal haklarını sonuna kadar kullanacaklarını, tazminat davası açacaklarını, cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.(aa)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=921023&Date=11.02.2009&CategoryID=85

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu