YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2009

Peru-Bolivya Sınırındaki Bir Buzul Yok Oldu

  • 20.01.2009 CNn Türk

    Peru ile Bolivya sınırında, 5 bin 250 metre rakıma sahip Quilca buzulu, küresel ısınma nedeniyle yok oldu.

    Merkezi Peru'nun başkenti Lima'da bulunan Ulusal Doğal Kaynaklar Enstitüsü'nün (Inrena) buzul bilim dairesinin başkanı Marco Zapata, Quilca buzulunun aşamalı olarak yok olduğunu belirtti ve bunun küresel ısınmayla iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu ifade etti.

    Zapata, buzulda 1948 ile 1976 yılları arasındaki yıllık kaybın 8 ila 9 metre olduğunu, ancak 1977'den sonra yıllık ortalamanın 20 metre dolayında seyrettiğini kaydetti.

    "Bu geri dönülmez bir süreçtir" diyen Zapata, yakında birçok buzulun yok olacağı uyarısında bulundu.

    Quilca dağındaki kar ve buzun tamamen eridiği ve dağın toprak ve kayalarla kaplı zirvelerinden başka bir şeyinin kalmadığı belirtiliyor.

    Quilca, küresel ısınma yüzünden Peru'da 2005'ten beri eriyen ikinci buzul olma özelliğini taşıyor. Inrena, önümüzdeki yıllarda 150 kadar buzulun yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunduğunu belirtiyor. Zapata da Peru'daki buzulların küresel ısınmadan özellikle olumsuz etkilenen buzullar arasında yer aldığını ifade ediyor.

    http://www.cnnturk.com/2009/bilim.teknoloji/kuresel.isinma/01/20/peru.bolivya.sinirindaki.bir.buzul.yok.oldu/509701.0/index.html

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu