19.12.2008 bianet
Hasankeyf'i su altında bırakacak Ilısu ve Konya'daki Bağbaşı barajları için acele kamulaştırma kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Ancak "yurt savunması" gibi nedenlerle dayanabilecek kararın benzerini Danıştay durdurmuştu.
Bakanlar Kurulu, Hasankeyf'i su altında bırakacak Ilısu Barajı için bölgede acele kamulaştırma kararı aldı. Karar dünkü (18 Aralık) Resmi Gazete'de yayımlandı.
Çevre ve Orman Bakanlığı'nın istediği kararı Devlet Su İşleri uygulayacak.
"Savaş hali mi var?"
Kararın dayandığı "Kamulaştırma Kanunu"nun 27. maddesi "yurt savunma ihtiyacı"ndan söz ediyor. Çevre hakkı savunucusu, İzmir Barosu avukatlarından Arif Ali Cangı, bu karar üzerine "Savaş hali mi var?" diye soruyor.
Danıştay Efemçukuru için benzer kararı durdurmuştu
Cangı, Danıştay'ın İzmir'deki altın madeni için Efemçukuru köylülerinin arazilerinin kamulaştırılması kararının yürütmesini durdurduğunu anımsatıyor.
Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, haziranda aldığı kararda, "acele kamulaştırma yoluna gidilmezse kamunun uğraması muhtemel zararlarının neler olduğunun ortaya konmadığı gibi kamu düzeninin de ne şekilde bozulacağının da açıklanamadığı"na hükmetmiş, dolayısıyla "acelecilik koşulunun gerçekleşmediği" sonucuna oybirliğiyle varmıştı.
Sadece Hasankeyf değil
Bakanlar Kurulu, Konya'daki hidroelektrik santrali projeleri için başka bir "acele kamulaştırma" kararı daha aldı. 1994'ten beri DSİ projeleri içinde bulunan Bağbaşı Barajı ve Mavi Tüneli için alınan karar da dünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.
http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/111452/hukumet-hasankeyfte-alelacele-kamulastirma-karari-verdi
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013