YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Aralık 2008

Milli Park Kül Oluyor

  • 21.12.2008 Radikal

    HATAY - Samandağ İlçesi'ndeki Milli Park’ta çıkan yangında 12 saatte 13 hektar ormanlık alan yandı. Bölgenin dik ve yamaçlı olması nedeniyle ekipler ve köylüler yangın söndürme çalışmalarında zorlanırken, rüzgâr nedeniyle de helikopterle söndürme yapılamadı.

    Arazi yapısı ve rüzgâr müdaheleyi güçleştiriyor

    Amanos Dağları'nın uzantısı olan Musa Dağı'nın Şahlankaya Mevkii'nde dün saat 19.00'da henüz belirlenemeyen bir nedenden yangın çıktı. Saatteki hızı 65 kilometreyi bulan rüzgârla yangın kısa sürede yayıldı. Yangın, Çevre ve Orman Bakanlığı'nca ‘Milli Park’ olarak ilan eden yaklaşık 200 hektar alanı tehdit etmeye başladı. Bölgede değişik noktalarda yangın devam ederken Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye İtfaiye ekipleri söndürme çalışmalarını bölgenin dik ve yamaçlı olması nedeniyle güçlükle sürdürüyor. Yaklaşık 200 kişilik ekip ve itfaiye araçları dik bölgelerde devam eden yangına müdahalede bulunamıyor. Ormancılar pikaplarla yangın alanına ulaşmaya çalışıyor.

    Milli Park yok olabilir

    Yangın bölgesinde incelemede bulunan Hatay Vali Yardımcısı Nusret Miroğlu, yangının kayalık bölgede olması nedeniyle ekiplerin müdahale etmekte zorlandığını belirterek, “Yangın 1.5 kilometrelik alanda etkili. Bölge kayalık olduğu için ekipler çok güçlük çekiyor. İş makineleri yanan bölgeye ulaşmaya çalışıyor” dedi. Rüzgâr nedeniyle yangının büyüdüğünü ve söndürme çalışmalarında zorluk çekildiğini ifade eden Miroğlu, Serinyol Jandarma Er Eğitim Alayı'ndan asker desteği istediklerini de belirtti.

    Yangını söndürmek için ekiplerin başında bulunan Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Halil Coşkun, yangının 200 hektarlık ormanlık alanı tehdit altına aldığını söyledi. Coşkun, “Araçlarımızın yangın bölgesine çıkamaması nedeniyle ekiplerimizi de yukarı çıkartamıyoruz. Yangının içinde kalabilirler endişesiyle fazla müdahalede bulunamıyoruz” dedi. Rüzgarın lodos şeklinde esmesi nedeniyle helikopterlerin de yangına müdahale edemediğini ifade eden Coşkun, rüzgarın devam etmesi halinde yangının daha geniş alana yayılacağını ve milli park ilan edilen bu bölgenin tamamen yanabileceğini söyledi.

    'Yangını seyrediyoruz'

    Yangın tehditi altında bulunan Erikli Kuyu köylüleri de tedirginlik yaşadı. Köy Muhtarı Durmuş Uslu, camiden yaptığı anonsla köylüleri yangın söndürme çalışmasına çağırdı. Toplanan köylüler kazma, küreklerini alarak yangın söndürme ekiplerine yardıma gitti. Köylülerin de diğer ekiplerin yanında söndürme çalışmalarına katıldığını belirten köy muhtarı Uslu, “Yangının köyümüze sıçrama durumu var. Yangın yerine geldik. Ancak, bölge çok dik. Müdahale yapılamıyor. Sadece ağaçların yanmasını seyrediyoruz” dedi.

    Bu arada, Serinyol Jandarma Er Eğitim Alayı'ndaki askerler de yangın bölgesine geldi. Sahile kadar inen yangın nedeniyle kayaların yuvarlandığı, balıkçıların kaçarak canlarını kurtardıkları belirtildi. Devam eden yangının rüzgarın etkisiyle Arsuz Beldesi'ne ulaşması kuşkusu bulunuyor. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=913688&Date=22.12.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu