YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2008

Madenci Çevreciye Saldırdı

  • 04.12.2008 Birgün

    Kesinleşen yargı kararlarına karşın verilen yeni izinlerle işletmede tutulan Bergama Ovacık Altın Madeni çalışanları 2. Siyanürlü Atık Havuzu ÇED toplantısına katılan çevrecilere saldırdı. Bergama Ovacık Düğün Salonu"nda düzenlenen ÇED toplantısına İzmir, Kaz Dağları ve Kozak Yaylası"ndan katılan yaklaşık 300 çevreci, toplantının ilk anlarından itibaren Koza Altın Madeni çalışanları tarafından tehdit edilmeye başlandı. Koza Altın Madeni Halkla İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt tarafından yönlendirilen işçiler, toplantının sağlıklı yürümesini engelleyerek, çevrecilerin konuşmalarına izin vermedi.

    Toplantıda söz alan her bir çevreci, Koza Altın Madeni çalışanları tarafından ıslıklarla ve küfürlerle engellendi. Çevreciler, duruma jandarmanın müdahale etmesini istedi. Çevrecilerle Koza Altın Madeni çalışanlarının arasına barikat kuran jandarma olayların büyümesini engellese de bazı çevreciler tartaklandı.

    Öğüt: kapatma kararı yok

    Koza Altın Madeni Halklar İlişkiler Müdürü Hayri Öğüt"ün konuşmasında, "Madenin kapatılmasıyla ilgili tek bir kapatılma kararı yok. Bunu göstersinler madeni kilitlerim" dedi.

    Bunun üzerine söz alan EGEÇEP Yönetim Kurulu Üyesi Arif Ali Cangı, ÇED Halkın Katılım Toplantısı için Bergama Ovacık"a geldiklerini ancak, toplantının amacına ulaşamadığını söyledi. Cangı, "Bu halkın katılımı değil, tamamen şirketin propaganda toplantısına dönüştü. Bildik yöntemi yıllardır uyguluyorlar. Maden sahası önünde üzerimize saldıran, araçlarımızı taşlayan Koza çalışanları benzer bir girişimi sahnelemek istediler" dedi. Sık sık sözleri yuhalanan Cangı, toplantının sağlıklı yürütülmediğini belirterek, yerine geçti.

    "Suç duyurusunda bulunacağız"

    Kimya Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Ertuğrul Barka, emperyalizmin halkları yoksullaştırdığını ve bir yevmiyeye mahkûm ettiğini söyleyerek "Bunun en net tablosunu Bergama"da yaşadık. Yöre halkı, doğanın katledildiğini bilerek bir yevmiyeye mahkûm edildi. Gelecek kuşakların yaşam hakkını bir yevmiyeye satıyorlar. Buna karşı çıkan bizlerin üzerine saldırıyorlar" diye konuştu. Barka, ÇED Halkın katılım toplantısı için geldiklerini ancak toplantının ekseninden saptığını söyleyerek, "Biz bu gelişmeleri kabul etmiyor ve toplantıyı terk ediyoruz. Bunun tutanaklara geçmesini istiyoruz. Aynı zamanda bu toplantının yasal olmadığını düşündüğümüz için Savcılığa suç duyurusunda bulunacağımızı da buradan açıklıyoruz" şeklinde konuştu.

    Bunun üzerine toplantı salonundan ayrılmak isteyen çevrecilere, maden şirketinde çalışan işçiler, çeşitli şekilde sataşarak provokasyon yaratmak istedi. Robokop ekiplerinin çevrecileri araçlarına kadar götürmesi sonucu olayların büyümesi engellendi.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1228343477&day=04&month=12&year=2008
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu