YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2008

Okulun Bahçesindeki Asırlık Çınarlara Kamera Katliamı

  • 03.12.2008 Radikal

    GİRESUN - Bulancak İlçesi'ndeki Ticaret Meslek Lisesi'nin bahçesinde bulunan 70 yıllık 10 çınar ağacı, okulun kamera sistemini engellediği için Kaymakamlığın da onayıyla kestirildi. Okulun Müdürü Ali Güneş ağaçların kesilme nedenini “Elektrik tellerini ve okulun kamera sistemini engelliyordu” diyerek açıklarken, Bulancak Belediye Meclisi üyesi AKP'li Ogün Özgen, okul idaresi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

    Bulancak Ticaret Meslek Lisesi ve Anadolu Ticaret Meslek Lisesi Müdürlüğü, okul bahçesindeki 10 çınar ağacının kesilmesi için 11 Kasım 2008'de Kaymakamlığa başvurdu. Bulancak Kaymakamı Ayhan Durmuş'un verdiği onayın ardından, 21 Kasım 2008 günü ağaçlar kesildi. Ağaçların kesilmesine özellikle çevre sakinleri büyük tepki gösterdi. 1988 yılında aynı okuldan mezun olan ve evi de hemen okulun karşısında bulunan Bulancak Belediye Meclisi'nin AKP'li üyesi Ogün Özgen, ağaçların kesilmesini ‘büyük bir cahillik’ olarak değerlendirdi, “Suçluların cezalandırılmasını istiyoruz” diyerek okul idarecileri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

    "Budayacaklar sandık"

    Çınar ağaçlarının yaklaşık 70 yıllık olduğunu ve iki senede bir budanarak büyümesinin sağlandığını belirten Özgen, “Sabah okul duvarının kenarına çektiğimiz otolarımızın kaldırılması istendi. Ben de her sene olduğu gibi ağaçların budanacağını düşündüm. Bir süre sonra eve dönünce ağaçların 7'sinin kesildiğini gördüm. Hemen okul müdürünün yanına gittim. Müdür, ağaçların kesilmesini seyrediyordu. Kendisine ‘Bu katliam nedir?’ dedim. Müdür Ali Güneş de ‘Ağaçlar, elektrik tellerini ve okulun kamera sistemini engelliyor’ dedi. Bunun mazeret olmayacağını ve en azından kalan 3 ağacın kesilmemesini istedim. Müdür kesilenlerin yerine bahçeye yeni ağaçlar dikildiğini söyledi. Kalan 3'ü de kesildi. Bir anlam veremedim ve belediyeye gittim. Belediyede kimsenin bilgisi yok. ÇEDAŞ İl Müdürü Köksal Çamaltı'yı aradım, İlçe Tarım Müdürlüğü'nü aradım ancak kimsenin bilgisi yok” diye konuştu.

    Ogün Özgen, anıt ağaç olarak gördüğü ağaçların kesilmesini hazmedemediğini belirtti ve suçluların cezalandırılmasını isteyerek, “Bu bir ağaç katliamıdır. Bu katliam da okul yönetiminin isteğiyle yapıldı. Okul idaresi hakkında Bulancak Savcılığı'na suç duyurusunda bulundum, bir dilekçe de Kaymakamlığa verdim. Barbaros İlköğretim Okulu inşaatı yapılırken yaklaşık 100 yıllık 2 çınar ağacı vardı. Proje bu ağaçların bahçede kalması için değiştirildi ve kesilmedi. Diğer okuldaki örnek bilinmesine rağmen buradaki ağaçlar kesildi. Bunu anlamakta zorlanıyoruz. Bu cahilliği yapanlar mutlaka cezalandırılmalı” diye konuştu.

    Müdür: Olaya duygusal yaklaşılıyor

    Ticaret Meslek Lisesi Müdürü Ali Güneş ise olaya fazla duygusal yaklaşıldığını ve ağaçların kesilmesi için her birimden olur alındığını söyledi. Müdür Güneş ayrıca yerel gazetelerin yaptığı ağaç katliamı haberi üzerine de Okul Aile Birliği Başkanı Mehmet Şimşek tarafından açıklama yapıldığını ifade etti ve daha fazla konuşamayacağını söyledi. Okul Aile Birliği tarafından yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

    “Ogün Özgen, 1988 yılında okulumuzdan mezun olmuştur. Okul ile evi arasında 4 metre mesafe vardı. Bu arkadaşımız bu kadar mesafede ikametgah etmesine rağmen, kesilen ağaçların yüzünden olacak ki okulda neler olup bittiğini görememiştir. Mezun olduğunda okulun bahçesinde 10 ağaç vardı. Mezun olduktan sonra okulun bahçesine 300'den fazla ağaç dikilmiştir. Bahçe bugün orman görünümündedir. Kesilen ağaçların yerlerine daha önce dikilmiş olan ağaçlar mevcuttur. Onların kesilmemiş olması sağlıklı büyümeyi engelliyordu. Ağaçların kesilmesiyle, can ve mal güvenliği sağlanmış, istinat duvarlarının yıkılması engellenmiş, okul bahçesinin aydınlatılması ile okulun güvenliği sağlanmış, okul bahçesine gece birilerinin zarar vermesi önlenmiş, karanlıkta kayıt yapamayan kameranın rahat görüntü alması sağlanmıştır. Seni bu davranışından dolayı kınanıyor ve vicdanınla baş başa bırakıyoruz.”

    Kaymakam: Olmuş bitmiş olay

    Okul idaresinin başvurusu üzerine, ”Bahçede bulunan 10 ağacın elektrik direklerine yakın olması nedeniyle kesilip temizlenerek, kesimin okul idaresi tarafından yapılmasını, çıkacak odunun ise yakacak ihtiyacını karşılaması için kullanılmasını rica ederim“ ifadesi içeren onay yazısı veren Bulancak Kaymakamı Ayhan Durmuş ise “Bu olmuş bitmiş bir olay. Konuşacak bir şey yok. Daha sonra bakarız duruma göre. Bizim zaten basına konuşma yetkimiz yok” dedi. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=911255&Date=05.12.2008&CategoryID=85
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu