YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2008

HES’lere Sit Engeli

  • 04.12.2008 Birgün
       
    Artvin Cerrattepe"de maden arama çalışmalarının yargı kararlarıyla iptal edilmesi hidroelektrik santrallara (HES) karşı mücadele eden çevrecileri umutlandırdı. Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Çağlayan ve Arılı Vadileri üzerindeki HES’lere karşı mücadele etmek amacıyla kurulan ‘Fındıklı Derelerini Koruma Platformu’nun, özellikle Çağlayan Vadisi üzerindeki HES’leri durdurabilmek için bölgenin ‘SİT Alanı’ kapsamına alınması yönündeki başvurusu olumlu sonuçlandı. 

    Fındıklı’nın Çağlayan Vadisi"ndeki Çağlayan Deresi üzerinde Ayen Enerji A.Ş. tarafından yapılması planlanan ‘Paşalar Regülâtörü ve HES projesi’ inşaatına onay verilmesinin ardından yöre halkı ve çevreciler bu yılın haziran ayında, ‘vadinin doğal SİT kapsamına alınması’ için Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu"na başvuruda bulundu. Kurulun bölgede yaptığı incelemenin ardından vadinin SİT kapsamına alınması kararlaştırıldı. Kurul, 15 Kasım 2008 tarihli kararıyla “Çağlayan Vadisi"nin deresi ve havzasında, dere yataklarının doğal yapısı, yamaç ve tepelerde ormanları içeren hareketli topografyanın oluşturduğu bitki örtüsü çeşitliliği, ilginç kompozisyon ve peyzaj bütünlüğünün ortaya çıkardığı doğal yapının korunabilmesi amacıyla” Çağlayan Vadisi"nin 1. derece SİT alanı ilan edilmesine karar verdi. SİT kararının ardından bölgede yapılması planlanan 8 HES inşaatının da zora girdiği kaydedildi.

    Karara ilişkin açıklama yapan Fındıklı Dereleri Koruma Platformu Başkanı Hüseyin Acar, “İki yıldır bireysel, hukuksal ve sivil toplum örgütleri olarak yürütülen mücadeleler sonucunda belirli aşama kaydettik, çok mutluyuz” dedi.

    "Vadilerde nöbet tuttuk"

    Çağlayan ve Arılı Vadileri üzerinde, vadileri yok edecek olan 18 adet HES projesinin, bu vadileri hiç görmeyen kişiler tarafından masa başında yapıldığını ve bölgenin incelenmediğini ileri süren Hüseyin Acar, “Çağlayan ve Arılı Vadileri, ormanları, yaylaları, dolma taş evleri, kemer köprüleri, doğası ve kültürüyle eşsiz güzelliklere sahip. Bu vadilerde HES projelerinin yapılmaması için 10 bin nüfuslu ilçede 8 bin 500 imza topladık, mitingler yaptık. Köylerimizde defalarca toplantılar düzenledik. Ülke çapında ve yurt dışından, çevre derneklerinden, bilim insanlarından ve üniversitelerden destek bulduk. Vadilerde gece gündüz bekçilik yaptık. Çalışmalarımızın sonuçlarını şimdi almaya başladık" şeklinde konuştu. Hüseyin Acar, Arılı Vadisi için de hukuksal mücadelenin devam ettiğini, Fındıklı halkının aynı duyarlılıkla çevresine ve yaşam alanlarına sahip çıkacağına inandığını da sözlerine ekledi.

    http://www.birgun.net/actuel_index.php?news_code=1228343830&year=2008&month=12&day=04
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu