YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 05 Aralık 2008

Nükleer İhalesinde Karar Haftası

  • 03.12.2008 Radikal

    ÇORUM - Enerji Bakanı Hilmi Güler, Mersin Akkuyu’da yapımı planlanan nükleer santral ihalesine teklif veren Rus firmasına sorulan soruların cevaplarının geldiğini ve değerlendirilmeye başlandığını belirterek, “Aldığımız cevaplara göre fiyata ilişkin üçüncü zarfı açıp açmayacağımız bu hafta belli olacak” diye konuştu.

    Güler, Rusya’dan gelen Mavi Akım boru hattı üzerine inşa edilen Botaş’a ait kompresör istasyonunun hizmete girmesi dolayısıyla Sungurlu’da düzenlenen törene katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Güler, Mersin Akkuyu’da yapılacak nükleer santral için teklif veren Rus firmasına Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) sorduğu soruların cevaplarının geldiğini ve bu cevapların değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

    Nükleer santral ihale şartnamesi gereği, yatırıma talip olan firmalardan teklifler üç ayrı zarf içinde alındı. İhaleye tek teklif veren Rus firmasının verdiği ilk zarfın değerlendirmeleri daha önce tamamlandı. İkinci zarfın değerlendirme çalışmaları çerçevesinde TAEK, teklif sahibi firmaya bazı sorular yöneltti. Alınan cevapların TAEK tarafından tatmin edici bulunması durumunda mali tekliflerin yer aldığı üçüncü zarf açılacak ve bu zarfın değerlendirilmesinin sonucuna göre ihale karara bağlanacak.  Cevaplar tatmin edici bulunmazsa, üçüncü zarf açılmadan ihale iptal edilecek. 

    Enerji Bakanı Hilmi Güler, Sinop’ta ayrı bir nükleer santral kurulması için ise kanun değişikliği gerektiğini, hazırlık çalışmaları devam eden bu yasal düzenlemede Afşin Elbistan’da kurulacak C ve D santrallarıyla ilgili hükümlerin de bulunacağını bildirdi. Güler, Afşin Elbistan’da muhtemelen E santralının da devreye gireceğini ve böylece bölgede toplam beş santral kurulmuş olacağını dile getirdi.

    Haberin tamamı için: http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalHaberDetay&ArticleID=911169&Date=03.12.2008&CategoryID=101

        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu