YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Kasım 2008

Çevreciler AİHM Yolunda

  • 27.11.2008 Radikal

    MUĞLA – çevre Gönüllüleri, Marmaris İlçesi’nin yüzde 52’sini kapsayan alanda maden arama ruhsatlarının iptal edilmesi ve limanın büyütülmesine izin verilmemesi için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım istedi.

    Marmaris Çevre Gönüllüleri Başkanı Filiz Ersan, Erdoğan'a istekleri hakkında girişimde bulunması için 2009'a kadar süre verdi, aksi taktirde ocak ayının başında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurma ve ülke tarihinin en büyük çevreci eylemini düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

    İbero Star Otel'de basın toplantısı düzenleyen Filiz Ersan, geçen ekim ayının başında madenler konusuyla ilgili bir dosya hazırlayarak, Başbakan'a gönderdiklerini belirterek, şöyle konuştu: “Nereye başvurduysak bir sonuç elde edemedik. Kendisini ‘çevrecilerin daniskası' ilan eden sayın Başbakanımızdan da halen yanıt gelmedi. Ama ben inanıyorum ki, AİHM'e gitmeye, eylemler yapmaya gerek kalmayacak, Sayın Başbakan gerçekten çevrecinin daniskasıysa, S.O.S veren Marmaris'in çığlığına kulak verecek ve doğa katliamı yaratacak, canlıların sağlığını tehdit edecek, turizmin sürdürülebilirliğini engelleyecek bu sorunların önüne geçecektir.”

    Filiz Ersan, üye sayısının 200'ü aştığını belirttiği Marmaris Çevre Gönüllüleri'ni AİHM'e başvurma kararına iten maden ve liman konusundaki görüşlerini de şu sözlerle açıkladı: “Cennet Marmaris'imiz, turizme her yıl yaklaşık 3 milyar dolar kazanç sağlar ve bu kazançtan tüm ülke yararlanırken, madenlerin bu kadar kazanç sağlaması imkansızken, 41 firmaya, ilçe yüzölçümünün yüzde 52'sinde maden aranmasına olanak sağlayan ruhsatların verilmesini anlamak mümkün değil. Eğer burada maden çıkarılırsa madenciler kazanacak, kiri, pası, tozu, zehiri de bize kalacak. Eğer bu cennet bölgelerde maden aranırsa, ağaçlar katledilecek, orman yangınları ile heyelanlara davetiye çıkarılacak, canlıların sağlığı tehdit altına girecek, görüntü, gürültü kirliliği yaşanacak, dolayısıyla doğa, turizm ve bölgedeki köylerin en büyük gelir kaynağı arıcılık zarar görecek. Ruhsatlar en kısa sürede iptal edilmeli. Marmaris Limanı’nın 300 metre uzaması için yapılan girişimlerin son aşamasına gelindi. İzin çıkarsa, denizde 6 bin 500 metrekarelik dev bir beton kütle oluşacak. Gölet görünümünde, kapalı bir deniz ve kendini temizleyemeyen bir körfeze sahip ilçedeki liman büyürse buraya gelecek gemi sayısı artacak, bu gemiler görüntü ve gürültü kirliliğine yol açacak. Sualtı florası bozulacak, ekolojik denge korunamayacak, cennet belde, tanınmayacak hale gelecektir. Liman sahipleri kazanacak, Marmaris kaybedecektir. Bu sebeplerle, limanın büyümesine de kesinlikle izin verilmemeli.”

    Genelkurmay'dan da yardım istendi

    Filiz Ersan, limanın büyütülmesi konusunda dün Genelkurmay Başkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bir yazıyla başvurduklarını belirtti. Ersan, “Söz konusu yazılarda, limanın, ekolojik dengeleri bozacağının yanı sıra Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na 15, İlçe Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ise sadece 1 kilometre uzaklıkta olduğu için stratejik bir öneme sahip olduğunu hatırlattık. Büyütülmesine engel olunmasını istedik” dedi. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetay&ArticleID=910377&Date=28.11.2008&CategoryID=85
        

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu