YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Kasım 2008

Hükümet Halkı Ormanlardan, Yoksulları Evlerinden Etmeye Kararlı

  • 26.11.2008 bianet

    "Orman vasfını yitirmiş" 2B arazilerinin satışı için bakanlıklar ortak çalışma yaptı. Araziler "kentsel dönüşüme" vakfedilecek, gasp edenlere satılacak. Barınma hakkı savunucuları girişimi eleştiriyor

    Hükümetin 2B diye bilinen orman vasfını yitirmiş arazileri satışa çıkarmak için yeniden harekete geçmesini eleştiren Yıkıma Karşı Halk Komisyonu, bir yandan varsılların ihlallerine af getirilirken diğer yandan kentsel dönüşüm projeleriyle yoksulların yerinden edildiğini söyledi.

    Gazetelerde yer alan haberlere göre, Çevre ve Orman Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü bir çalışma hazırladı; arazilerin satılması için anayasa değişikliği gerektiğine karar verdi.Orman arazisiyken yapılaşma yapılan alanların toplamı 473 bin hektar. Antalya, Mersin, Balıkesir ve Ankara en fazla orman arazisinin gasp edildiği kentler.

    Çalışmaya göre, satışa çıkarılabilirse bu araziler şöyle değerlendirilecek:

    • Yerleşim yerlerindeki 2B’ler, TOKİ ve belediyelere devredilip, kentsel dönüşüm projeleri uygulamaya konulacak. Bu araziler üzerinde oturanlar bedel ödeyerek konutlarda hak sahibi olacak.
    • Üzerinde sanayi kuruluşları bulunan 2B arazileri sahiplerine satılacak.
    • Tarımsal faaliyetlerde kullanılan 2B’ler tarımsal arazi olacak. Kamu kullanımındaki 2B’lerin bu şekilde tescili yapılacak.
    • Orman alanlarına yakın olan ve tekrar orman vasfını kazanacak durumda bulunan 2B’ler ağaçlandırılacak.

    Barınma hakkı aktivistlerinin oluşturduğu komisyondan yapılan açıklamada, 2B'lerin çoğunda yazlık villa, site ya da sanayi tesisi bulunduğunu; gecekondu yerleşiminin çok az olduğunu açıkladı.

    Bununla birlikte bu evlerde yaşayan insanların barınmalarının nasıl sağlanacağı çalışmada yer almıyor. Komisyon, süre giden kentsel dönüşüm projelerinde olduğu gibi, bu çalışmanın da yoksulların kent dışına itilmesine yol açacağını söylüyor. Öte yandan, Acarİstanbul sitesi gibi tartışılan ve varsıllara yönelik "orman arazisi gasplarına af getirilmiş" olacak.

    Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), iktidara geldiğinden bu yana söz konusu hazine arazilerinin satışa çıkarılması için uğraşıyor. Yasa tasarıları daha önce cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'ce geri çevrilmişti. Aktivistler, 2B'lerin satışa açılmasının orman arazilerinin gaspını hızlandıracağını savunuyor.(EÜ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/111082/hukumet-halki-ormanlardan-yoksullari-evlerinden-etmeye-kararli

     

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu