YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 19 Kasım 2008

Dikili Jeotermalle Ucuza ve Çevreye Zarar Vermeden Isınıyor

  • 18.11.2008 bianet

    İzmir, Dikili belediyesi kentte kısmen jeotermal enerjiyle ısınma hizmeti vermeye başladı. Uzmanlar, yenilenebilir ve temiz bir olanak olarak jeotermale ağırlık verilmesini istiyor. Türkiye bu alanda önemli bir kaynağa sahip.

    İzmir, Dikili Belediyesi jeotermal kaynakları kullanarak ilçenin bir kısmında ısınma ihtiyacını karşılamaya başladı.

    Belediye başkanı Osman Güven "Bundan böyle insanlarımız jeotermal ile ayda 50 YTL’ye ısınarak tertemiz bir çevrede sağlık sorunlarıyla boğuşmadan, hatta sağlık giderlerinden de tasarruf ederek yaşayacaklar" dedi.

    İlçede ilk etapta kamu binaları ve okullar jeotermal ile ısınmaya başlayacak. Güven, uygulamanın zamanla yaygınlaşacağını belirtti. Altyapı çalışmaları tamamlandığında şebeke suyu ısıtılacak ve bu su banyo ve mutfaklarda da kullanılabilecek.

    Dikili Jeotermal Genel Müdürü Hasan Gökvardar da, yaptığı yazılı açıklamada, "Ekonomik şartların giderek kötüleştiği bu ortamda, jeotermal ile ısınmada halkımıza, abonelerimize, çok amaçlı jeotermal projemize göstermiş olduğu ilgiden, dayanışmadan dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

    Güven hakkında suyu kısmen bedava verdiği için "belediye kaynaklarını kötüye kullanmak" iddiasıyla soruşturma açılmıştı. Dikili belediyesi, toplu ulaşım, ekmek üretimi, sağlık hizmeti gibi alanlarda "sosyal belediyecilik" yapmaya çalışıyor.

    Aralık 2007'de açıklanan IV. Yenilenebilir Enerji Kaynakları Sempozyumu'nun sonuç bildirgesinde yenilenebilir kaynaklar arasında sayılan jeotermale ağırlık verilmesi talep edilmişti.

    Büyük kentlerde ağırlıklı olarak kullanılan doğalgaza yılbaşından bu yana yapılan zam oranı yüzde 80'i geçerken, bu konuda uyarıda bulunan uzmanlar ısınma için jeotermal kaynaklara yönelmenin önemini vurgulamıştı. Türkiye jeotermal kaynaklar açısından dünyada yedinci sırada bulunuyor. (EÜ)

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/110908/dikili-jeotermalle-ucuza-ve-cevreye-zarar-vermeden-isiniyor

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu