YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Kasım 2008

Servet Sahibi Fakir Köy

  • 07.11.2008 Radikal

    AYDIN -Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Karakaya köyü, doğal ve tarihsel zenginliğiyle Ege Bölgesi’nde dikkati çeken ender köylerden biri olarak biliniyor.

    Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, yaptığı açıklamada, Karakaya köyünün, insanın kendini farklı bir gezegende hissedeceği vahşi ve kapkara kayalıklarla çevrili, harika manzaraya sahip Beşparmak Dağları’nın kuzey yakasında kurulduğunu anlattı. Düz alanı bulunmayan Beşparmak Dağları’nın bu bölgesindeki engebeli coğrafyada Köprüalan, Söğütözü, Kocaalan, İsliler ve Nebiler gibi birbirinden ayrı yerleşim yerlerinin bulunduğunu belirten Sürücü, buradaki doğa ve tarihin korunması için köy muhtarının büyük gayret sarf ettiğini dile getirdi. Vahşi doğanın zor koşullarıyla mücadele eden yöre insanının, çağdaş yaşamın getirdiği birçok olanaklardan yoksun şekilde yaşamlarını sürdürdüğünü ifade eden Sürücü, Beşparmak Dağları’nın her köşesinde olduğu gibi, Karakaya Köyü civarında da farklı bitki ve ağaç türlerinin zengin bir kaynak oluşturduğunu bildirdi. Kavalan mevkisinde suyun bol olduğu yerlerde dev kabaklar yetiştirildiğini, ancak arazinin engebeli olması nedeniyle dev kabakların, köye eşek sırtında getirilebildiğini söyleyen Sürücü, "İlkbaharda mor renkli kargan çiçeklerinin açtığı Karakaya köyünde, sonbaharda güz çiğdemleri çiçek açar.

    Beşparmak Dağları’na özgü birçok bitki türünün olduğu bu bölge, botanik tutkunları için çok önemli bir alandır" dedi.

    Maden zengini köy

    Yaşam koşulları açısından zorlu olan bu tabiatın, madencilik açısından da zengin yataklara sahip olduğunu belirten Sürücü, "Kuvars, albit ve feldispat gibi madenlerin çıkarıldığı bu dağlarda, doğal bir anıt gibi duran kayalar dinamitlerle parçalanarak, kamyonlara yüklenip götürülmektedir. Köyün hemen yanı başında açılan bir maden, köy halkının sağlığını olumsuz olarak etkilese de iş imkanı bulamayan köy gençlerinin ekmek kapısı olduğundan, kimse sesini çıkaramaz durumdadır" diye konuştu. Sürücü şöyle devam etti: "Aslında bu vahşi coğrafyada öylesine zengin doğa ve tarih hazineleri var ki, bunlar tanıtılıp eko-turizm geliştirilebilmiş olsa, hem köy halkının ekonomisi gelişecek, hem de bu bölgedeki doğa ve tarih korunacaktır. 1970’li yıllardan bu yana, bu dağlarda tarih araştırması yapan, aynı zamanda derneğimizin de üyesi olan Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü araştırmacılarından arkeolog Dr. Anneliese Peschlow, burada tarihi açıdan birçok bulgulara rastlamıştır. Peschlow, Karakaya Köyü civarında, insanoğlunun göçebelikten yerleşik düzene geçmesine koşut olarak gelişmiş, değişen yaşam biçiminin ifadesi olarak yorumlanan ve şimdiye dek tüm kaya resmi sanatı içinde, konu ve resim dili açısından tek olma özelliğine sahip birçok kaya resimleri bulmuştur."

    Mağara önünde sergi açılacak

    Sürücü, hem resimlerin, hem de bulunduğu çevrenin özel konumundan dolayı Göktepe Mağarası’nın bu bölgedeki buluntu yerleri arasında merkezi bir öneme sahip, bölgenin ana kutsal alanı olduğunun tespit edildiğini, Latmos’ta bulunan ilk kaya resmi olan Göktepe kaya resmindeki figürlerde, çiftlerin dans eden gruplar halinde betimlenmesinden dolayı, o tarihlerde bu bölgede yaşayan insanlar tarafından, burada bir ilkbahar şenliğinin yapıldığının düşünüldüğünü söyledi. Sürücü, şöyle devam etti: "Beşparmak Dağları’nın doğasını, tarihini, kültürünü, mitolojisini, kaya yapılarını ve binlerce yıllık prehistorik resimlerini anlatan panoların oluşturduğu bir sergiyi, ilk kez resimlerin bulunduğu yerde ve aynı coğrafyada yaşayan insanlara tanıtımını yapabilmemiz için, Karakaya muhtarı Remzi İnce ile görüştük ve olumlu yanıt aldık. Önümüzdeki günlerde bu sergiyi Karakaya Köyü, Kavalan Mevkisi Göktepe Mağarası önünde açmayı düşünüyoruz. Anadolu’nun tarih öncesi arkeolojisine dair en önemli keşiflerinden biri olma özelliğini kazanan bu tarih öncesi resimleri ve Beşparmak Dağları’nın bu muhteşem doğasını korumak için, çalışmalarımız devam etmektedir." (aa)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=907280&Date=11.11.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu