YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Eylül 2008

“Nükleer Santral İhalesini Durdurun!”

  • 21.09.2008 bianet

    Galatasaray Lisesi'nin önünden tünel meydanına yürüyen KEG üyeleri 24 Eylül'de yapılacak nükleer santral ihalesinin durdurulmasını talep ettiler. Aydın ve sanatçıların imzaladığı basın açıklamasını okuyan Feryal Öney "çevrecinin daniskalarını durdurmak için mücadele edeceklerini" söyledi.

    “Biz gençler, işçiler, işsizler, kadınlar, çocuklar, aydınlar, sanatçılar, köylüler, çiftçiler, emek ve meslek odaları,  siyasi partiler; toplumun her kesimi, biz büyük çoğunluk, nükleer santrallerin yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

    Küresel Eylem Grubu (KEG) adına cumartesi günü Beyoğlu Tünel meydanında yapılan nükleer karşıtı eylemde basın açıklamasını okuyan Kardeş Türküler grubu üyesi ve aktivist Feryal Öney, hükümeti ve 24 Eylül’de yapılacak olan nükleer santral ihalesine girecek olan şirketleri, ihaleyi durdurmaya ve ihaleye katılmamaya davet etti.

    "Hilmi Güler, Akkuyu ağlar"

    Saat 16.00’da İstiklal Caddesinde bildiri dağıtan KEG üyeleri 17.00’da Galatasaray Lisesi’nin önünde toplanarak Tünel Meydanı'na yürüdüler.

    Aralarında müzisyenler Yasemin Göksu, Birol Topaloğlu, Vedat Yıldırım’ın, Yeşiller Partisi eş başkanları Bilge Contepe ve Ümit Şahin’in de bulunduğu yaklaşık 100 kişilik grup yürüyüş boyunca sık sık “Güneş, rüzgâr bize yeter”, “Nükleer santral çatlar, patlar”, “Hilmi Güler, Akkuyu ağlar”, “Kazım’ın katili nükleer lobisi” sloganları attı.

    “Nükleer öldürür! Nükleer ihaleyi durdurun” pankartı taşıyan ve grup yürüyüşün ardından tünel meydanında bir basın açıklaması yaparak nükleer santral ihalesinin durdurulmasını talep etti, nükleer karşıtı mücadeleyi sürdüreceklerini söylediler.

    Basın açıklamasını okuyan Öney şöyle konuştu:

    “Milyonlarca insanın oyunu alarak hükümet olan Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) son bir kez seslenmek istiyoruz. Milyonlarca insan size, başımıza nükleer santral belasını örmeniz ve nükleer lobilerin uzantısı gibi çalışın diye oy vermedi. Bu virajı almayın, nükleer ihaleyi durdurun.”

    1986’da Çernobil’de yaşanan kazada 60 bin kişinin öldüğünü, 165 bin kişinin sakat kaldığını, 400 bin kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını hatırlatan Öney “nükleer enerji maliyetli, kirli, çevreye ve insanlara zararlı, savaşçı ve militaristtir” dedi.

    “Nükleer enerjiye ihtiyacımız yok. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları, enerji verimliliği ve tasarrufu nükleer santral kurmak yerine enerji ihtiyacını çözmenin somut ve gerçekçi alternatifleridir. Gerçek amacınız enerji ihtiyacına çözüm üretmekse, buyurun bunlarla enerji ihtiyacını çözün.”

    Eylemde Yıldırım, Topaloğlu ve Mahşer-i Cümbüş tiyatro topluluğu üyeleri de kısa konuşma yaptılar. 

    Açık Radyo, Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (BGST), Çevre İçin Hekimler Derneği, İstanbul Tabip Odası (İTO), Lambdaistanbul, Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP), Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) gibi kurumların desteklediği eyleme imza atan sanatçı ve aydınların bazıları şöyle:

    Ayben, Aynur Doğan, Belkıs Akkale, Bülent Ortaçgil, Ceza, Derya Alabora, Ezel Akay, Genco Erkal, Hayko Cepkin, İpek Çalışlar, Janset, Koray Candemir, Lale Mansur, Müjde Ar, Pınar Kür, Şebnem Ferah, Yetkin Dikinciler ve Yiğit Özgür

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109847/nukleer-santral-ihalesini-durdurun

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu