YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 02 Eylül 2008

150 Yıllık Kuyuları Kurudu

  • 30.08.2008 Radikal

    BATMAN'ın Kozluk İlçesi'ne bağlı Çevrecik Köyü'nün sakinleri, 150 yıllık iki su kuyusunun kuruması üzerine susuz kaldı. Köyde oturan 80 yaşındaki Mehmet Yavuz, “Bu yaşımıza geldik ilk kez bu su kuyularının kuruduğuna tanık oluyoruz. Bir damla suya hasretiz” dedi. Köydeki su sıkıntısının bulaşıcı hastalıklara neden olmasından korkuluyor.

    Kozluk'a bağlı 72 haneli ve 800 nufuslu Çevrecik'te 150 yıllık iki kaynak suyunun kurumasıyla zor günler geçiren köylüler, acil su ihtiyaçlarını tankerlerle karşılamaya çalışıyor. Köyde bir süre önce açılan iki kuyu çıkan tuzlu su nedeniyle kapatılırken, köylüler su sorununun çözülmesi için yetkililerden yardım istiyor. Köy muhtarı Salih Bağış, son yılların en kurak mevsimiyle karşı karşıya olduklarını ifade ederek, “Hiçbir dönemde kurumayan 150 yıllık iki kaynak kuyumuzun kurumasıyla perişan olduk. Çoluk- çocuk aylardır susuzluktan banyo yapamıyoruz. 3 bine yakın büyükbaş hayvanımız da susuzluktan telef olmak üzere. Kozluk Kaymakamlığı başta olmak üzere tüm ilgili ve yetkililere dilekçe verdik. Kimse su çığlığımızı duymuyor bile” diye konuştu.

     
    Köylüler, bulaşıcı hastalıklardan korkuyor

    Susuzlukla birlikte bulaşıcı hastalıklardan da korktuklarını söyleyen Çevrecik Köyü'ndeki kadınlardan Ganimet Bağış ise “Susuzluktan ne yapacağımızı şaşırdık. Perişan haldeyiz. Çocuklarımıza banyo yaptıramıyoruz. Bulaşıcı hastalıklardan korkuyoruz. Kız çocuklarımızın saçlarına haftalardır tarak değmedi. Çocuklarımıza banyo yaptırmak için iki kilometre uzaklıktaki Batman çayı havzasına götürüyoruz” dedi.

    12 yıldır Çevrecik Köyü imamlığını yapan Bayram Yavuz da camide su bulunmaması yüzünden köylülerin abdest alamadıklarından ibadetini de yapamadığını belirterek, “200 kişi kapasiteli camimiz var. Fakat su olmadığı için cemaat gelmiyor. Ezan vakitlerinde camiye gidiyorum. Ezan bitiminde tek bir köylüyü göremiyorum. Tek başımayım. Cami ve okul için 46 metre derinlikte su sondajı kazıldı. Fakat aşırı düzeyde tuzlu su çıkınca kimse bu suyu kullanamadı. Bu su hayvanlara bile verilemiyor. Ramazan ayına girdik. Camide nasıl teravih namazlarını kılacağımızı kara kara düşünüyoruz. Kuraklık yılların su çeşmelerini bile kuruttu. İlk kez böyle bir kuraklık görüyoruz” diye konuştu.  (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=896366&Date=02.09.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu