YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 01 Eylül 2008

"Yangın Sezonunu En Az Zararla Kapattık"

  • 31.08.2008 Son Dakika

    Bir hafta içinde yangın mevsiminin biteceğini belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Orman Genel Müdürlüğü personelinin gayretli çalışmalarıyla yangınları en az zararla atlattıklarını söyledi. Eroğlu yanan alanlarla ilgili olarak da "Bizim dönemimizde bir santimetrelik tahsis yapılmamıştır" dedi.

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İl Koordinasyon Kurulu toplantısına katılmak üzere Tekirdağ'a geldi. İlk olarak valiliği ziyaret eden Bakan Eroğlu, Tekirdağ Valisi Aydın Nezih Doğan'dan şehir hakkında bilgi aldı.

    Eroğlu, orman yangınları ile ilgili soruları cevaplandırdı. Yangın mevsimi henüz bitmediğini kaydeden Eroğlu, teyakkuz halinde olduklarını kaydetti. Yağışlar başladığı bilgisini veren Eroğlu, "Bu hafta içinde yangın mevsimi bitecektir. Yağışlar eylül ekimle birlikte daha da artacak. Sıkıntımız kalktı" dedi.

    2007, 2008 yıllarında çok büyük kuraklık yaşadığını dile getiren Eroğlu, kuraklığın sadece Türkiye'de değil bütün Akdeniz Havzası yaşandığını kaydetti. Eroğlu, Yunanistan, Arnavutluk, İspanya, İtalya, Fransa, Portekiz ve Suriye'nin büyük kuraklık yaşadığını söyledi. Orman Genel Müdürlüğü çalışanları ile gurur duyduğunu dile getiren Eroğlu, "Büyük fedakarane çalışmayla en az şekilde yangınları atlattık. 2003- 2007 yılları arasına baktığımızda Akdeniz ülkelerinde oran olarak da miktar olarak da en az yangın bizde oldu. 2003- 2007 yılları arasında Türkiye'de 33 bin 500 hektar alan yanarken, Yunanistan'da 270 bin, Fransa'da 150 bin hektar, Portekiz'de İspanya'da bizim 4- 5 katımız kadar alan yandı. Bunun sebebi bizim çok hızlı yangınlara müdahale etmemiz. Bizim hükümetimizden önce yangınlara en hızlı 1 saatte müdahale edilirken, bizim dönemizde bunu 20 dakikaya indirdik. En uzak noktadaki yangına 20 dakikada müdahale ediyoruz. Bir takım göletler yaptık. Kara ekiplerini artırdık. Binden fazla modern tekniklere sahip arazözümüz, uzaktan algılama ve kontrol sistemleri, kameralı denetleme sistemlerimiz var. Çok ileri teknolojiyi kullanıyoruz. Dünyada en ileri teknoloji ile Ankara'da kurduğumuz yangın hareket merkezinden yangını her kontrol edebilecek durumdayız. Bu sayede yanan alanlar diğer ülkelere göre daha az. Biz bunu dahi çok görüyoruz" diye konuştu.

    Orman alanlarının yanmaması temennisinde bulunan Eroğlu, "Üzüntülüyüz. Tesellimiz şu: Orman Genel Müdürlüğümüz çok başarılı. Kısa zamanda yangınları söndürüyor. Şehirleri kurtarıyor. Pek çok yerde şehirler, köyler, kasabalarda yanabilirdi. Bunları büyük ölçüde askeri zararla kurtardık" dedi.

    Yanan alanların tahsisi ile ilgili soruları da yanıtlayan Eroğlu, "Bizim dönemimizde yanan alanlarla ilgili bir santimetrelik tahsis yapılmamıştır. Bunu çok açık söylüyorum. Tamamı bizden önceki hükümetler zamanında yapılmıştır. Bir yerle ilgili kesin tahsis işlemini yapmak mecburiyetinde kaldık. Daha önce buranın ön tahsisi başka hükümetler zamanında yapılmıştı. MNG'nin bahis konusu olan alanı bizle alakalı değildir. Bizden önce yapılan bir tahsistir. Bu konuda bir gazete başlık attı. Gazeteyi aradığımızda olayı onlar da kabul etti. Basın duyurusu yaptık. Bu alan bizden önce tahsis edilmiş. Burada çıkan yangında kesin tahsisten sonra çıkmıştır Yangın çıktıktan sonra tahsis edilmiş değil." dedi.

    http://www.sondakika.com/haber-yangin-sezonunu-en-az-zararla-kapattik/

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu