YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 27 Ağustos 2008

"Ormanlık Alan Önce Tahsis Ediliyor, Sonra Yakılıyor"

  • 26.08.2008 bianet

    Geçen yıl Bodrum’da 238 hektarlık orman yandı. İddiaya göre, yanan ormanlık alan bir yıl önce ikisi MNG Holding’e ait 3 şirkete tahsis edildi. Milas Gazetesi’nden Önder: Bulduğumuz plana göre sahil yolu iptal edilmiş, 7-8 katlı dev bloklar tasarlanmış.

    bianet’e konuşan Önder Gazetesi yayın yönetmeni Coşkun Efendioğlu, bölgedeki ormanlık alanları korumak için verdikleri mücadeleyi anlattı.

    “Sahil yolu iptal, 7-8 katlı dev bloklar”

    Efendioğlu, orman yangınları olana kadar ormanların şirketlere tahsis edildiğinden haberdar olmadıklarını söylüyor.

    "Meşelik köyündeki muhtar bürosunda tesadüfen bulduğumuz ormanlık alanı üzerinde bir imar planına rastladık. Ankara Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan gelen bu plan notlarında otel yapılacak bölgeler işaretlenmişti ama hangi şirketler olduğu yazılı değildi. Plana göre sahil yolu iptal edilmiş, 7-8 katlı dev bloklar tasarlanmıştı. Bu demek oluyor ki vatandaşın kullandığı sahil yolu iptal ediliyor.”

    “Bölgede büyük bir yağma var”

    Efendioğlu, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na itirazda bulunduklarını ifade etti.

    “Milas Çevre Koruma Eğitim ve Kültür Vakfı (MİÇEV) ile mimarlar odası ve şehir planlamacılarıyla birlikte valiliğe ve bakanlığa itirazda bulunduk, yanıt bekliyoruz. Bu projelerin iptal edilmesi gerekiyor.” 

    “Bu bölgede büyük bir yağma var. Sahiller bitti. Peyzaj sahillerine sahip olan Milas da yağmaya açılmış durumda. Mücadele vermeye çalışıyoruz.”

    Ormanlık alanlar turistik tesislere tahsis edilmiş 

    Sabah gazetesinin haberine göre Bodrum'da geçen yıl yanan Pina Yarımadası'nda, Güvercinlik köyü çevresindeki ormanlık alanın bir bölümünün turistik tesis için ikisi MNG Holding bünyesinde olmak üzere 3 ayrı şirkete tahsis edildiği ortaya çıktı.

    Hazırlıklar sürerken, geçen yaz Güvercinlik köyü yakınlarında 3 ayrı noktadan başlaması nedeniyle sabotaj iddialarının ortaya atıldığı yangında 238 hektarlık ormanlık alan yok olmuştu.Soruşturmada herhangi bir bulguya rastlanmadı.

    Yetkililer, bölge için "Kesinlikle orman kalacak" demişlerdi. Ormanın turistik tesis yapmak için kasten yakıldığı iddia eden yaklaşık 5 bin Bodrumlu imzalarının yer aldığı dilekçeyi  Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a sunmuştu.

    Habere göre, MNG’nin 1999’da Antalya'da Topkapı Palace'ın arkasındaki ormanlık alanın tahsisi için başvurusu  reddedilmiş. Bir yıl sonra yangın çıkmış ve o alan MNG'ye verilmiş.

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109280/ormanlik-alan-once-tahsis-ediliyor-sonra-yakiliyor

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu