YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 25 Ağustos 2008

Muğla'da 350 Hektar Kül Oldu

  • 24.08.2008 Radikal

    MUĞLA'nın Özlüce Köyü Köseler Mahallesi yakınlarında çoban ateşinden çıktığı tahmin edilen yangın söndürülemiyor. Aşırı rüzgar nedeniyle yangın kontrol altına alınamazken, söndürme çalışmalarına çevre illerden gelen ekipler de katıldı. Alevlerin ortasında kalan 2 arazöz yandı. Arazözlerin içindeki işçiler canını son anda kurtardı.

    Muğla merkeze bağlı Özlüce Köyü Köseler Mahallesi Yılanlı Mevkii'nde dün başlayan orman yangını, havadan ve karadan müdahalelere karşın, şiddetli rüzgar nedeniyle henüz kontrol altına alınamadı. Yangın 500 hektarlık alanda etkili oldu, 350 hektar ormanlık alan zarar gördü.

    Dün saat 14.30 sıralarında başlayan yangında, arazinin sarp yapısı ve rüzgarın şiddeti nedeniyle gece boyunca süren çalışmalardan istenilen sonuç elde edilemedi. Muğla'nın yanı sıra İzmir, Aydın, Denizli, Manisa, Antalya, Eskişehir, Kütahya ve Isparta'dan gelen ekiplerin de müdahale ettiği yangının 500 hektarlık alanda etkili olduğu bildirildi. Bugün öğlen saatlerine kadar 350 hektar kızılçam ve karaçam ormanının yanmış olabileceği ifade edildi. Geyik Dağı eteklerine doğru ilerleyen alevler bölgeyi cehenneme çevirirken, yoğun dumanlar gökyüzünü kapladı. 6 helikopter, 1 uçak, 105 arazöz, 35 dozer, 800 orman işçisi ve 250'den fazla vatandaşın desteğiyle süren söndürme çalışmalarının Kayabaşı ve Gelinderesi mevkiilerinde yoğunlaştığını, alevlerin farklı noktalarda etkili olduğunu anlatan Muğla Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mümtaz Kanat, “Bölge çok sarp ve kayalık. Buralardan neredeyse daha önce hiçbir insan geçmemiş. Uçak su atamıyor, sadece 6 helikopter yoğun bir şekilde su atabiliyor. Bölge uçurum olduğu için yer ekipleri ulaşamıyor, dozer ve arazözler giremiyor. Rüzgarın ters esmesi yüzünden dün iki arazöz alevlerin ortasında kalıp yandı. Bu nedenle, yerdeki söndürme çalışmalarında ayrıca bir sıkıntı çekiliyor” dedi.

    Kanat, yangının çıkış nedeninin henüz belirlenemediğini, yıldırım düşmesi olabileceğini aktarırken, “Bölgede nem oranı çok düşük, sıcaklık da 36 dereceye ulaştı. Dün yangının başladığı saatlerde rüzgarın 54 kilometre olan saatteki hızı, bugün 27 kilometreye düştü. Bu durum bizi biraz umutlandırdı. Gelinderesi'nde yangının önünü aldık, ancak alevler 500 hektarlık alanda etkili oluyor. Yoğun duman nedeniyle yanan alanı tam olarak belirleyemiyoruz. Yanan alan, 500 hektarın tamamı da olabilir, yarısı da olabilir, net birşey söyleyemiyoruz. Ancak 350 hektarlık kızılçam ve karaçam alanının yanmış olabileceğini tahmin ediyoruz. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor, yangını en kısa sürede kontrol altına almak istiyoruz” diye konuştu. (dha)

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=895238&Date=24.08.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu