YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Ağustos 2008

"Haydarpaşa Torba Yasalarla Peşkeş Çekiliyor, Karşı Koymalı"

  • 19.08.2008 bianet

    Haydarpaşa Dayanışması, 100. yılında Haydarpaşa'yı kentsel dönüşüm projelerine karşı korumak amacıyla toplandı: "Kültür ve endüstri mirası olan Haydarpaşa gar ve liman çevresini, küresel emlak tacirlerinin kullanımına sunmayacağız."

    Marmaray projesi kapsamında Haydarpaşa bölgesine yönelik kentsel dönüşüm planları, bugün (19 Ağustos) Haydarpaşa'nın 100. yılında, Mimarlar Odası İstanbul Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Sendikası'nın (BTS) Haydarpaşa Dayanışması adına düzenlediği buluşmada protesto edildi.

    "Haydarpaşa, tüm değer ve işlevleriyle korunmalı"

    "Haydarpaşa 100 Yaşında" pankartlarıyla eylemciler, "Haydarpaşa tarihtir, yok edilemez", "Haydarpaşa halkındır, halkın kalacak" sloganları eşliğinde tüm garı dolaştı ve ardından basın açıklamasını, Haydarpaşa Dayanışması adına, BTS İstanbul Şube Başkanı Hasan Bektaş okudu.

    Bektaş, tarihi, kültürel ve stratejik önemi büyük olan Haydarpaşa bölgesinin, tüm değerleri ve işlevleriyle korunup, toplumun eşit ve koşulsuz kullanımına açık olması gerektiğini söyledi: "İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 30 Temmuz 2008'de koruma planının, İBB şirketlerinden BİMTAŞ tarafından hazırlanacağını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın onayıyla yürürlüğe gireceğini bildirdi. Bu süreç değerlendirildiğinde, 'Haydarpaşa'yı çalan kılıfını hazırlar' sözü aklımıza geliyor."

    "TCDD, işletmeyi bırakıp emlakçılık yapacak"

    İstanbul Mimarlar Odası İstanbul Başkanı Eyüp Muhcu ve BTS Genel Başkanı Yunus Akın'ın da söz aldığı açıklamada, "Haydarpaşa'nın sit alanı olmasına rağmen, çıkarılan torba yasayla uluslararası sermayeye peşkeş çekilmek istendiği" vurgulandı.

    bianet'e konuşan Akın, 24 Temmuz'da çıkarılan torba yasadan demiryolları ve çalışanlarının nasıl etkileneceğini anlattı: "Torba yasayla demiryolları ve arazi plan ve satışları, TCDD'ye verildi; işletmeyi bırakıp emlakçılık yapacak. Kâr eden demiryolu işletilecek, kâr etmeyen kapatılacak. Çalışanlar ya işlerini kaybedecek, ya da sosyal güvenliksiz çalıştırılacak. Bu kanun, demiryolu yolcularını demiryolundan atma kanunu."

    "Ucuz kitle ulaşımı sağlayan araçları, halkın elinden almak istiyorlar"

    Haydarpaşa destekçilerinden, karikatürist Behiç Ak, Haydarpaşa projesinin deniz ulaşımını nasıl etkileyeceğini bianet'e değerlendirdi: "İstanbul'da ulaşım ve özellikle deniz ulaşımı gittikçe pahalanıyor, deniz taksilerine falan geçtik artık. Ucuz kitle ulaşımı sağlayan vapur, tren gibi araçları, halkın elinden almak istiyorlar. Hem deniz, hem tren sistemine entegre olmuş bu bölgeyi yok ederek rant sağlamak amaç."

    Dağıtılan el bildirileri, dergiler ve Haydarpaşa Dayanışması Gençliği'nin müzik dinletisiyle Haydarpaşa yolcularından geniş ilgi gören eylem sırasında konuştuklarımız ise, Haydarpaşa projesinden daha önce haberdar olmadıklarını, ancak öğrenince projeyi onaylamadıklarını söyledi: "Bilmiyorduk ama olmasın tabi, bu kadar yıllık şey ziyan mı olsun. Halka hizmet sunuluyor, rahat rahat gidip geliyoruz, ne olacağız kapanırsa?"

    "Burası halkın yeri, gar olarak kalmalı."

    "Bizim hiç haberimiz yok. Tarihi bir yer burası, nasıl oluyor öyle her yere el  koyabiliyorlar mı?"

    http://www.bianet.org/bianet/kategori/bianet/109112/haydarpasa-torba-yasalarla-peskes-cekiliyor-karsi-koymali

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu