YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Ağustos 2008

Kuraklık Kuşların Göç Haritasını da Değiştirdi

  • 11.08.2008 Radikal

    ADANA- Akyatan Lagünü, küresel ısınma ve yanlış su kullanımından etkilenip, sulu alanları yüzde 50'ye varan oranda azalmasına rağmen, İç Anadolu'daki kuraklık nedeniyle kuş akınına uğruyor.

    Avrupa ile Asya arasında göç eden milyonlarca kuşun geçiş güzergâhında bulunan 75 bin dönümlük Akyatan Lagünü'nün yaklaşık 40 bin dönümlük alanı aşırı kuraklık nedeniyle çöle döndü. 270 türde milyonlarca kuşa yuva olan ve çölleşmeye devam eden Akyatan, bu yıl yaz döneminde alışık olmadığı kadar kuşu misafir ediyor.

    Orman Mühendisleri Odası Doğu Akdeniz Şube Sekreteri Ayhan Küyük her yıl göç aylarında Çukurova'daki lagünlerde dinlenen kuşların aşırı kuraklık nedeniyle barınacak yer bulamadığı için Akyatan Lagünü'nü mesken tuttuğunu söyledi. Özellikle bu yıl Akyatan'da aşırı kuş çeşitliliği bulunduğunu belirten Küyük, şunları söyledi:

    “Yılın belli dönemlerinde Akyatan Lagünü kuşlar için dinlenme alanı görevi yapardı. Ancak bu yıl özellikle yurt genelindeki sazlık ve lagünlerin işlevini yitirmesi nedeniyle kuşlar, Akyatan'ı mesken tuttu. Kuş türleri avlanmakla yok olmaz. Ancak yaşam alanı bulamayan kuşlar bir süre sonra üreyemedikleri için yok olmaya mahkumdur. Sulak alanların son kalelerinden biri olan Akyatan da yok olmaya başladı. Akyatan’ı gözümüz gibi korumalıyız.”

    http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=Detay&ArticleID=892872&Date=12.08.2008&CategoryID=85

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu