YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ağustos 2008

Maymun Türleri Yok Oluyor

  • 05.08.2008 NTVMSNBC

    Kapsamlı bir araştırma dünyadaki maymun türlerinin yüzde 48’inin yokolma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu ortaya koydu.

    Soyu tükenen canlı türleriyle ilgili çalışmalar yürüten bir örgüt tarafından hazırlanan rapora göre, genel adıyla primatlar olarak da tanımlanan bu türlerin karşı karşıya olduğu en büyük tehdit ise içinde yaşadıkları tropik ormanların yangın ya da kesimlerle yok olması.

    IUCN Red List of Threatened Species (Soyu tükenmekte olan türler listesi) adlı örgüt dünya çapında memeli hayvanlarla ilgili yapılan bu en kapsamlı araştırmanın ayrıntılı sonuçlarını Ekim ayında açıklayacak.

    Primatları tehdit eden diğer faktörlerin başında ise yenmek üzere insanlar tarafından avlanmaları geliyor.

    Yüzlerce uzmanın katkıda bulunduğu araştırma dünya çapında varlığı bilinen 634 tür ve alt türden yüzde 11’inin yokolmanın eşiğinde, yüzde 22’sinin tehdit altında, yüzde 15’inin ise tehlike sınırında olduğunu ortaya koydu.

    Asya primatların durumunun en kötü olduğu kıta. Türlerin yüzde 71’inin yokolma tehdidiyle karşı karşıya olduğu saptandı. Tehlikedeki türlerin en çok yaşadığı beş ülke de yine Asya kıtasında.

    IUCN yetkilileri bu araştırmanın şu ana kadar herhangi bir canlı türüyle ilgili en karamsar bulgulara ulaştığına dikkat çekiyorlar.

    Örgütün Türler Programının başkan yardımcısı Christophe Vie, “bunlar yaşam süresi uzun hayvanlar, dolayısıyla yokolma sürecini tersine çevirmek de zor oluyor” diyor.

    http://www.ntvmsnbc.com/news/455261.asp

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu