YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ağustos 2008

"Yanan Alanlar İşgal Edilmeyecek"

  • 05.08.2008 CNN Türk

    Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, orman yangını çıkan arazilerin hiçbir şekilde rant konusu yapılamayacağını belirterek, ''Yanan orman alanlarının bir santimetre karesinin dahi işgal edilmesi mümkün değildir, bu konuda söz veriyorum'' dedi.

    Antalya, Çanakkale ve Adana'da son dönemde çıkan yangınların kontrol altına alındığını vurgulayan Bakan Eroğlu, "İnşallah bu yangınlarla bu seneki yangın sezonunu da kapatırız" diye konuştu.

    Eleştirilerin aksine yangınlara son derece hızlı müdahale edildiğini vurgulayan Eroğlu, "Orman bölgelerimizde kameralarımız ve alarm sistemlerimiz var. Bu kameralar ve alarm sistemleriyle yangın önce en yakın merkeze ve Ankara'daki Yangın Harekat Merkezi'ne iletiliyor. Yangın Harekat Merkezi en son teknoloji ile donatılmıştır. Buradan canlı olarak helikopterler izleniyor, nereden ne kadar su alındığı, nereye döküldüğü, uydudan veya harita üzerinden takip ediliyor" ifadesini kullandı.

    Eroğlu sözlerine, "Ayrıca yangın mahallerine de Yangınla Mücadele Karargahları kuruldu. Durum 24 saat kontrol ediliyor. Şunu söylemek istiyorum, yangın her zaman çıkabilir. Önemli olan yangını önlemektir. Vatandaşlarımız da çok dikkatli davranarak küçük bir yangını bile Alo 177'yi arayarak derhal bildirmeleri gerekiyor" diye devam etti.

    Çıkan yangınların terör örgütlerinin işi olduğunu düşünmediğini de belirten Eroğlu, Çanakkale'deki yangının anız yakılması nedeniyle, İzmir'de meydana gelen yangının bir kişinin meyve kutularını yakması nedeniyle, Adana İmamoğlu'ndaki yangının sigara nedeniyle çıktığını, Antalya'daki yangının sebeplerinin de araştırıldığını söyledi.

    Yangın için milli filo kurulması çalışmaları

    Yangın söndürme uçaklarının kiralama yoluyla temin edildiğini belirten Eroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir milli yangın söndürme filosunun kurulacağını açıkladı.

    Yangın söndürme uçaklarının pahalı araçlar olduğunu ve uçakları dünyadasadece birkaç fabrikanın yapabildiğini anlatan Eroğlu, geçen sene yaşanan kuraklık nedeniyle İtalya, İspanya, Fransa gibi ülkelerin yangın helikopteri ve uçakları almak için sırada olduğunu, bu nedenle kurulaca kfilonun bir senede tamamlanamayacağını söyledi.

    Eroğlu, "Biz her yıl 2'şer tane yangın söndürme uçağı alsak 5-6 yılda filo kurulur" dedi. Veysel Eroğlu, söz konusu uçakların tanesinin de yaklaşık 30-40 milyon dolar olduğunu vurguladı.Bakan Eroğlu, Türk Hava Kurumu'ndan kiralanan yangın söndürme uçaklarının uzun süreli kiralama yoluyla temin edilmesi için mevzuatta gerekli değişikliği yapacaklarını da bildirdi.

    http://www.cnnturk.com/TURKIYE/haber_detay.asp?PID=318&HID=1&haberID=488638

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu