YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 31 Temmuz 2008

Çanakkale'de Yangın Kontrol Altına Alınamıyor

  • 30.07.2008 Milliyet

    ÇANAKKALE merkeze bağlı Çınarlı Köyü yakınlarında başlayan orman yangını İntepe Beldesi´ne girdi, restoranları yaktı, büyük panik yaşandı. İntepe halkı sokağa dökülüp, hortumlarla su sıkarak alevleri durdurmaya çalışırken, çalışmalar sert esen rüzgara yenildi. Yangının 100 hektarlık alanda devam ettiği belirtildi.

    Bugün (Çarşamba) 12.00 sıralarında anız kaplı alanda başlayan yangın, sık çam ağaçlarıyla kaplı ormana sıçradı. Balya makinasından çıkan kıvılcımların anızları tutuşturması sonucu çıkmış olabileceği belirtilen yangın, poyrazın etkisiyle kısa sürede yayıldı. Alevler kısa sürede, 10 kilometre uzaklıktaki İntepe Beldesi´nin tepelik kısmına kadar ulaştı.

    Yangına beş yangın söndürme uçağı ve üç helikopterle havadan müdahale edilirken, çok sayıda orman işçisi de arazöz ve dozerle karadan söndürme çalışmalarına katıldı. Çınarlı´da, enerji üreten rüzgar türbinlerine yaklaşık bir kilometre mesafedeki yangın hızla Dümrek Köyü´ne doğru ilerlerken, İntepe Varyantı´nda Çanakkale-İzmir Karayolu´nun iki yanını sardı. Araçlar yoldan geçerken büyük tehlike yaşarken, yol 15.30 sıralarında ulaşıma kapatıldı. Rüzgar nedeniyle yüzlerce metre uzağa atlayan kıvılcımlar birçok ayrı noktada yangının başlamasına neden oldu, yangını söndürmek daha da güçleşti. Yanan ve can havliyle kaçan kuşların da düştüğü noktada yeni yangınlar başlattığı belirtildi.

    Restoranlarda patlama

    Çanakkale - İzmir Karayolu´nun sağında bulunan restoranlardan bazıları yandı. Bağevi ve yanındaki Güverte Restoran adlı mekanlar kül oldu, Manzara Kebap Salonu ise hafif hasarla alevlerden kurtarıldı. Mekanlardaki tüpler de patlayınca alevlere müdahale eden orman işçileri, zor ve tehlikeli anlar yaşadı. Alevler İntepe Beldesi´nin içine kadar girdi. Alevler İntepe´nin içlerine kadar girerken, beldede yaşayanlar traktörleri, römorklarıyla su taşıyarak alevleri durdurmaya çalışırken, elektrik kablolarının büyük bölümü yanarak hasar gördü. Beldenin tümünde elektrikler kesildi. İntepe Belediyesi´nden yapılan anonslarla vatandaşlardan evlerinin çevresini ıslatarak önlem almaları istendi. İntepe Sağlık Ocağı´nın talimatıyla yapılan bir başka anonsta da yangının yarattığı yoğun dumanın havayı kirlettiği, yaşlı ve çocukların evlerinden çıkmamaları gerektiği uyarısı yapıldı. Ekiplerin tüm çabasına karşın yangın henüz kontrol altına alınamadı.

    Yangın bölgesine gelen Vali Orhan Kırlı, İl Jandarma Komutanı Şükrü Cumhur, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, İntepe Belediye Başkanı Alaattin Özkurnaz, Emniyet Müdürü İhsan Ünal, birlikte yanan sahaları gezerek çalışmaları takip etti, bilgi aldı. Vali Kırlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, ``Maalesef hava çok rüzgarlı. Yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Ancak henüz bunu başaramadık. Çevre illerden takviye uçaklar istedik. Havadan ve karadan müdahale sürüyor. Yangının çıkış nedeni de henüz belirlenemedi. Yangın yerleşim birimlerinden ¦ntepe beldesi ve G³zelyalı K÷y³ yakınlarında etkili oluyor. Ayrıca, Ãanakkale-¦zmir Karayolu da ge_ici olarak trafi­e kapatıldı. Kuvvetli esen r³zgar da yangının b³y³mesinde etkili oldu. B÷lgeye takviye u_ak ve helikopter istedik'' dedi.

    Çanakkale Orman Bölge Müdürü Mustafa Demirel, yangını kontrol altına almak için büyük çaba harcadıklarını söyledi. Demirel, ``Ne kadar alanın yandığını net olarak belirleyebilmiş değiliz ancak 100 hektarlık sahada devam ettiğini söyleyebiliriz. Yangına beş uçak, üç helikopterle müdahale sürüyor. Bir de keşif uçağı çalışıyor. İki helikopter takviyesi daha istedik, onlar da yolda, geliyor'' diye konuştu.

    Çanakkale Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, poyrazın hızının saatte 45 -50 kilometre civarında seyrettiğini belirterek, ``Bu da ortanın üzerinde, kuvvetli sayılabilecek rüzgardır'' dedi.

    Çanakkale --İzmir yolu trafiğe kapandı

    Çanakkale'nin Çınarlı Köyü yakınlarında başlayıp İntepe Beldesi'ne kadar ulaşan yangın, İntepe'deki yerleşim bölgelerini tehdit etmeye başladı. Hızla Dümrek Köyü'ne doğru ilerleyen yangın, İntepe Varyantı'nda Çanakkale-İzmir Karayolu'nun iki yanını sardı.
    Araçlar yoldan geçerken büyük tehlike yaşarken, yol saat 15.30 sıralarında ulaşıma kapatıldı.

    Alevler evlere yaklaştı

    Rüzgar nedeniyle yüzlerce metre uzağa atlayan kıvılcımlar birçok ayrı noktada yangının başlamasına neden oldu, yangını söndürmek daha da güçleşti. Yangın sırasında yanan ve can havliyle kaçan kuşların da düştüğü noktada yeni yangınlar başlattığı belirtildi.
    Bu arada İntepe Beldesi girişine dayanan alevlere itfaiye ekiplerinin yanısıra eline çalı çırpı geçiren belde sakinleri de müdahale ederek söndürmeye çalıştı. İntepe civarında zaman zaman patlama seslerinin duyulduğu dikkat çekti. Alevler İntepe'de evlerin 200 metre yakınına kadar ulaştı.

    http://www.milliyet.com.tr/Yasam/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=turkiye&ArticleID=972782&Date=30.07.2008&b=Yangın%20yolu%20kapattı&ver=6739    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu